Γερμανία: Έκκληση στην κυβέρνηση για αυστηρά κριτήρια στην δέσμευση άνθρακα (Reuters)

Γερμανία: Έκκληση στην κυβέρνηση για αυστηρά κριτήρια στην δέσμευση άνθρακα (Reuters)

Καλύτερη διαχείριση ζητούν βιομήχανοι, συνδικάτα και περιβαλλοντολόγοι με στόχο την προστασία του κλίματος

Συμμαχία συνδικάτων, βιομηχανίας και περιβαλλοντικών ομάδων ζήτησε την Τετάρτη 10/1/2023 από την γερμανική κυβέρνηση να δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης των εκπομπών που επί του παρόντος δεν μπορούν να αποφευχθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το παράδοξο είναι ότι την προαναφερόμενη αποτελούν φορείς που συνήθως δεν συνεργάζονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η συνδικαλιστική ομάδα DGB, η Ομοσπονδία Βιομηχανίας (BDI), καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και NABU.

Συγκεκριμένα κάλεσαν την κυβέρνηση του Βερολίνου να χαράξει μια στρατηγική για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στη δέσμευση άνθρακα και την παροχή αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων με στόχο τη μεταμόρφωση των βιομηχανιών για την προστασία του κλίματος.

«Η επιτυχής βιωσιμότητα απαιτεί αλλαγή αντί να εμμένει σε ό,τι είναι γνωστό», ανέφερε μια κοινή δήλωση που διανεμήθηκε από το WWF.

 

Οι ενέργειες της Γερμανίας

Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας εργάζεται ήδη σε μια στρατηγική δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με σκοπό την άρση των νομικών εμποδίων στη διαχείριση των εκπομπών CO2 από τοποθεσίες της βιομηχανίας για τη μεταφορά τους σε τοποθεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν πεδία εξάντλησης υδρογονανθράκων κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε για πρώτη φορά την κίνηση που υπογραμμίζει την αλλαγή προσανατολισμού μεταξύ αυτών των ομάδων.

 

Αιτήματα αγωνιστών για το κλίμα

Οι περιβαλλοντολόγοι αγωνίζονται σκληρά ενάντια στην έννοια του υπόγειου ή υποθαλάσσιου CCS λόγω κινδύνων για την ασφάλεια και επειδή μπορεί να παρατείνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η ομάδα είπε ότι προτεραιότητα ήταν να αποφευχθούν και να μειωθούν οι εκπομπές CO2, αλλά ήταν σωστό να γίνει αποδεκτό το CCS ως μέσο διατήρησης των υφιστάμενων βιομηχανικών διαδικασιών και προσέλκυσης επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες.

 

Απαισιοδοξία για τους γερμανικούς στόχους στις ΑΠΕ

Η Γερμανία θέλει η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 80% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία είναι ανέφικτο τέτοιο εγχείρημα.

«Η χώρα θα έχει πρόβλημα να καλύψει τη ζήτηση βιομηχανικής ενέργειας για ηλεκτρική ενέργεια αντλώντας από τον άνεμο και τον ήλιο.

Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου μας όσον αφορά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)», δήλωσε η Viviane Raddatz, (Διευθύντρια για το Κλίμα και την Ενεργειακή Πολιτική του WWF).

Η E.ON, η Wintershall DEA και η RWE είναι μεταξύ των εταιρειών που εξετάζουν πιθανά έργα με τη Νορβηγία και άλλους εταίρους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης