Ενέργεια

Η Plenitude αγόρασε το 9% της Eni έναντι 10 δισ. ευρώ

Η Plenitude αγόρασε το 9% της Eni έναντι 10 δισ. ευρώ

Στόχος είναι η καθιέρωση μακροπρόθεσμης συνεργασίας

Η Eni (ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στη Ρώμη) συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 9% στην ενεργειακή της μονάδα χαμηλών εκπομπών άνθρακα την Plenitude, η οποία αποτιμά την επιχείρηση σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια (10 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 21/12/2023 η ιταλική εταιρεία ενέργειας.

Η Plenitude δραστηριοποιείται στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πώλησης ενέργειας και λύσεων ενέργειας και ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων φόρτισης EV.

Οι Eni, Plenitude και Energy Infrastructure Partners (EIP) υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η EIP θα καταλήξει να κατέχει περίπου το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Plenitude μέσω αύξησης κεφαλαίου έως και 766 εκατομμυρίων δολαρίων (700 εκατομμύρια ευρώ).

Η συναλλαγή συνεπάγεται μια εταιρική αξία Plenitude άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (10 δισεκατομμύρια ευρώ), γνωστοποίησε η Eni.

Πέρυσι, η ιταλική μεγάλη εταιρεία ανέβαλε μια προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του Plenitude στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών της αγοράς από τότε που η Eni και η Plenitude ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διακινήσουν μετοχές της Plenitude στις αρχές Ιουνίου.

«Ενώ υπήρχε ισχυρό και εκτεταμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Plenitude και σημαντική υποστήριξη για τη στρατηγική της, η Eni κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα που επηρεάζουν αυτήν τη στιγμή τις αγορές απαιτούν μια περαιτέρω φάση παρακολούθησης», υποστήριξε η Eni στα τέλη Ιουνίου 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Claudio Descalzi δήλωσε τον Ιούλιο στην τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου 2023 ότι «Παρά τις εξαιρετικά ασταθείς και δύσκολες συνθήκες τα τελευταία 2-3 χρόνια η Plenitude έχει επιτύχει τόσο τους λειτουργικούς όσο και τους οικονομικούς στόχους της».

Σύμφωνα με τον Descalzi, η Plenitude είχε 2,5 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα τέλη Ιουνίου 2023 και επρόκειτο να ξεπεράσει τα 3 GW ανανεώσιμης ισχύος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυξημένη κατά σχεδόν 50% από έτος σε έτος,.

Ο CFO Francesco Gattei είπε στους αναλυτές στο ίδιο τηλεφώνημα ότι η Eni βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για την πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου της Plenitude σε έναν στρατηγικό εταίρο.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, ο Descalzi είπε: «Πετύχαμε μια εξαιρετική συναλλαγή. Χάρη σε αυτό τονίζουμε την αξία του Plenitude εντός της Eni, ενισχύουμε τη χρηματοοικονομική δομή της Plenitude για να υποστηρίξουμε περαιτέρω την ενεργειακή της μετάβαση και την πορεία ανάπτυξής της και καθιερώνουμε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με έναν κορυφαίο διεθνή χρηματοοικονομικό επενδυτή ικανό να συμβάλει στη δημιουργία αξίας της Plenitude».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης