Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BNEF: Στα 120 δισ η χρηματοδότηση άνθρακα - Στην Κίνα το μερίδιο του λέοντος

BNEF: Στα 120 δισ η χρηματοδότηση άνθρακα - Στην Κίνα το μερίδιο του λέοντος

Απαραίτητη για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Μια νέα έκθεση από ερευνητές στο BloombergNEF (BNEF) δείχνει ότι όλη η χρηματοδότηση για έργα άνθρακα και εταιρείες που εκτίθενται στον άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα για να περιοριστούν οι πιθανότητες αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 C μέχρι τα μέσα του αιώνα.


Οι τράπεζες κανόνισαν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για έργα άνθρακα πέρυσι
(ίσο με περίπου το 13% του συνόλου της χρηματοδότησης που διευθετήθηκε για έργα ορυκτών καυσίμων), σύμφωνα με το BNEF.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η αναλογία πρέπει να πέσει σε μόλις 1% το πολύ μέχρι τη δεκαετία του 2040 για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής,.

 

Η κατάταξη των ανθρακούχων… χωρών

Την κορυφή στην παραγωγή άνθρακα προέρχεται από την Κίνα. Στην πραγματικότητα, το 76% της μετρούμενης χρηματοδότησης από άνθρακα (93 δισεκατομμύρια δολάρια) πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέρυσι. Οι ΗΠΑ ήταν στη δεύτερη θέση με 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν Ινδία και Γερμανία με 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η διαφορά στη χρηματοδότηση έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα ενόψει του 2030

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες αναδοχής άνθρακα έχουν την έδρα τους στην Κίνα, με επικεφαλής την Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

Η πρόταση της ICBC (η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας) στη χρηματοδότηση έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα ήταν 0,57 προς 1 το 2022, ακολουθώντας τον μέσο όρο 0,73 από περίπου 1.000 τράπεζες που παρακολουθούνται από την BNEF.

Για να αποφύγει ο κόσμος τις χειρότερες καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτή η αναλογία  την οποία η BNEF αποκαλεί τραπεζικό δείκτη παροχής ενέργειας ή ESBR, πρέπει να φτάσει στο 4 προς 1 έως το 2030 σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

«Η καύση άνθρακα οπουδήποτε είναι μια τεράστια απειλή για τους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε η Trina White, αναλύτρια βιώσιμων οικονομικών στο BNEF. Οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν έναν μηχανισμό και στη συνέχεια να διασφαλίσουν ότι θα ακολουθήσουν τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών στοιχείων άνθρακα σε ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα, είπε.

 

Η αυξημένη παραγωγή άνθρακα στην Κίνα

Στην Κίνα, η παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε σε ρεκόρ 4,5 δισεκατομμυρίων τόνων πέρυσι. Η χώρα συνέχισε επίσης να εγκρίνει νέα παραγωγική ικανότητα με την εγχώρια παραγωγή να ανέρχεται επί του παρόντος περίπου στο 3,5% πριν από τα επίπεδα του 2022.

Το θετικό είναι ότι η Κίνα, η οποία καίει περισσότερο άνθρακα από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση άνθρακα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Με άφθονη προσφορά, η εγχώρια παραγωγή αναμένεται να ισοπεδωθεί το 2024, ενώ οι εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά.

Η Αυστραλία, ένας σημαντικός προμηθευτής, προβλέπει ότι οι αγορές θερμικού άνθρακα στο εξωτερικό που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας θα μειωθούν στους 221 εκατομμύρια τόνους από 302 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 19/12/2023.

 

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνολική κατανάλωση άνθρακα θα φτάσει σε υψηλό ρεκόρ άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων φέτος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια μακρά, σταθερή πτώση.

Η ζήτηση πιθανότατα θα μειωθεί στους 8,3 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026, ανέφερε ο οργανισμός στην έκθεσή του για τον άνθρακα 2023.

Ενώ ο άνθρακας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, η αύξηση στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπερνά την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Η απομάκρυνση από τον άνθρακα θα είναι ένα κρίσιμο μέρος του παγκόσμιου αγώνα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθοδηγούν τις προσπάθειες, καθώς η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί και στις δύο περιοχές κατά περισσότερο από 20% από το 2023 έως το 2026, σύμφωνα με την έκθεση του IEA.

Ωστόσο, η ζήτηση στην Ασία μειώνεται πολύ πιο αργά, με την Κίνα να βρίσκεται σαφώς στο επίκεντρο. Η χώρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί περισσότερο από το ήμισυ του άνθρακα στον κόσμο και παραμένει το βασικό έθνος για παρακολούθηση. Ας δούμε αν οι τραπεζίτες λαμβάνουν υπόψη τους.


Βιώσιμη χρηματοδότηση εν συντομία

Ο εθισμός της Κίνας στον άνθρακα είναι μόνο μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος ESBR.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου παρουσιάζουν μικρή ή μηδαμινή πρόοδο όσον αφορά την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν τον κόσμο να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η JPMorgan Chase & Co., ο μεγαλύτερος ανάδοχος ενεργειακών συμφωνιών στον κόσμο, είχε ESBR 0,83 το 2022. Αυτό είναι χειρότερο από την BNP Paribas SA και την Bank of America Corp., αλλά καλύτερο από το 0,4 της Wells Fargo & Co. και τη Citigroup Inc. είναι 0,58.

Η BNP Paribas είχε το υψηλότερο ESBR από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες, στο 1,37. «Δεν είδαμε σημαντική ανάπτυξη στην αναλογία της χρηματοδότησης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προς τα ορυκτά καύσιμα.

Ούτε οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ούτε η τραπεζική χρηματοδότηση πλησιάζουν την άμεση και ταχεία αύξηση των ροών κεφαλαίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων που πρέπει να δούμε», δήλωσε η Trina White της BNEF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης