Συνεχίζεται με ένταση η χορήγηση αδειών για έργα αποθήκευσης ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ. Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο η ΡΑΑΕΥ έχει εκδώσει άλλες 28 άδειες για έργα ισχύος 1,35 GW (γιγαβάτ) τα οποία έρχονται να προστεθούν στις 337 άδειες που είχε εκδώσει η Αρχή τα τελευταία χρόνια (έως και τον Ιούλιο) για υποψήφια έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 23,5 GW, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες.
Η στήριξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου αφενός να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα και να ενισχυθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και αφετέρου να αντισταθμίσει τη στοχαστικότητά τους. Σύμφωνα με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 GW αποθήκευσης έως το 2030, για να υποστηριχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.
Ανάμεσα στα 28 νέα έργα που πήραν τελευταία άδεια από τη ΡΑΑΕΥ ξεχωρίζουν, ένα έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW στη Δημοτική Ενότητα Σαπών Ροδόπης της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», δύο έργα της «ΗΡΩΝ» ισχύος 77,65 MW το καθένα σε Αγρίνιο και Θήβα, δύο έργα της HELLENiQ RENEWABLES, των 25 MW έκαστο, που θα εγκατασταθούν στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, ένα έργο του ισπανικού ομίλου Elmya μέσω του ελληνικού βραχίονα Elmya Greece για μονάδα μπαταριών μέγιστης ισχύος έγχυσης 99 MW στην περιοχή Καλπακίου Ιωαννίνων , μια μονάδα 82,2 MW της βραβευμένης ελληνικής startup στον τομέα της ενέργειας Wattcrop HELLAS, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Cero Generation του ομίλου Macquarie και πολλές άλλες.
Δεύτερος και τρίτος διαγωνισμός
Την ίδια ώρα ήδη τρέχει ο δεύτερος διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης ενέργειας από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ παράλληλα οι επενδυτές «τρέχουν» να επικαιροποιήσουν άδειες παραγωγής και προχωρούν στα επόμενα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης των έργων προκειμένου να λάβουν μέρος στον τρίτο διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μάλιστα, στον τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης εκτός από έργα στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (που προβλεπόταν αρχικά) θα μπορούν να συμμετέχουν projects και από άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.
Όσον αφορά στον δεύτερο διαγωνισμό, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει σε λίγες ημέρες στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 27 του μηνός ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2024 για να εκδοθεί την επομένη ημέρα ο προσωρινός κατάλογος των επιλεγέντων έργων, να ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων έως τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε μετά την αξιολόγησή τους από την Αρχή να εκδοθεί στις 15 Φεβρουαρίου ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων.
Έως τις 28 του μηνός θα πρέπει οι επενδυτές να έχουν προσκομίσει το έγγραφο της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στη ΡΑΕ. Η προσφερόμενη ισχύς του δεύτερου διαγωνισμού έχει οριστεί στα 288,21 MW (σ.σ. από τα 300 MW που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τον δεύτερο διαγωνισμό αφαιρέθηκαν 11, 79 MW που ήταν η υπερβάλλουσα ισχύς του πρώτου διαγωνισμού). Στα 300 MW αναμένεται ότι και η δημοπρατούμενη ισχύς στον τρίτο διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης με μπαταρίες.
www.worldenergynews.gr