Κομβικός ο ρόλος της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας και της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετύχει ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών 56 GW κατά τους τελευταίους 12 μήνες (με αύξηση 40% από έτος σε έτος), σύμφωνα με τη SolarPower Europe, στοιχείο που επιβεβαίωσε με δήλωσή της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Walburga Hemetsberger.
Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη επιτυχία θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει όπως προειδοποίησε η ίδια εταιρεία μέσω έκθεσή της.
Βάσει της μελέτης, τα κράτη μέλη εγκατέστησαν συνολικά 56 MW τους τελευταίους 12 μήνες (40% ετήσια κέρδη).
Η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση εγκαθιστώντας 14,1 GW, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 8,2 GW, την Ιταλία με 4,8 GW, την Πολωνία με 4,6 GW και την Ολλανδία με 4,1 GW.
Όμως οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται και τα επιτόκια των έργων εκτοξεύονται στα ύψη.
Η προειδοποίηση της SolarPower για μικρή ανάπτυξη εντός του 2024
Αυτή η πετυχημένη πορεία θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει, προειδοποιεί η SolarPower Europe, με τα τελευταία 3 χρόνια «εξαιρετικά γρήγορης ανάπτυξης» να αναμένεται να επιβραδυνθούν καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν στα προ κρίσης επίπεδα και το τοπίο ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών γίνεται ολοένα και πιο «επιδεινωμένο» από «πληθωριστικό περιβάλλον» που μαστίζεται από υψηλά επιτόκια.
Η ένωση προβλέπει ότι η ανάπτυξη του επόμενου έτους θα είναι μόνο 11%.
«Η οικιακή ζήτηση για ηλιακή ενέργεια σε ταράτσες έχει επίσης επιβραδυνθεί, με ελάχιστη αναμονή ενός έτους για να τεθούν σε ισχύ νομοθετικά μέσα κλίμακας κοινής ωφέλειας, Παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα μέχρι τώρα, η ηλιακή ενέργεια φτάνει σε μια κρίσιμη καμπή κατά την οποία θα αποφασιστεί η περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία για τη χαμηλότερη, πιο ευέλικτη και απλούστερη τεχνολογία ενέργειας που μπορεί να αναπτυχθεί», ανέφερε η SolarPower Europe.
Χαμηλά τη μπάλα… προτείνει η Solar
Ο Dries Acke (Διευθυντής πολιτικής της SolarPower Europe), θεωρεί ότι είναι ευτυχές που οι ακραίες τιμές ενέργειας δεν οδηγούν τα επιτεύγματα της ηλιακής ενέργειας, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν.
Συγκεκριμένα δήλωσε «Δεν μπορούμε να δεχτούμε χρόνους σύνδεσης στο δίκτυο άνω των 4 ετών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αργή τοπική πρόοδο όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα εμπορικά εμπόδια να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ούτε να χάσουμε την ευκαιρία να επαναφέρουμε την ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή.
Ωστόσο, το βάρος βαρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διασφάλιση καλών επενδυτικών συνθηκών για ηλιακή ενέργεια».
Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των εγκατεστημένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επί του παρόντος 263 GW (αύξηση 27% από πέρυσι) με τα στοιχεία εγκατάστασης για το 2025 να προβλέπονται στα 73,8 GW ακολουθούμενα από 84,2 GW το 2026 και 93,1 GW το 2027.
Σύσταση για τροποποιήσεις στην υποστήριξη της ηλιακής επέκτασης στην Ευρώπη
Η ένωση συνιστά τροποποιήσεις πολιτικής για την υποστήριξη της ηλιακής επέκτασης στην Ευρώπη.
Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους κεφαλαίου για «πράσινες επενδύσεις» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη βελτίωση της ευελιξίας του δικτύου, την καλλιέργεια του εργατικού δυναμικού, τη βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης και την κλιμάκωση βιώσιμων, «διαφοροποιημένων» αλυσίδων ηλιακού εφοδιασμού.
Η SolarPower Europe είπε ότι τα «μέσα» εμπορικής άμυνας δεν αποτελούν μέρος της λύσης, καθώς η διερεύνηση και η εφαρμογή εμπορικών φραγμών στην ηλιακή ενέργεια είναι μια «στρατηγική απώλειας-απώλειας για την Ευρώπη».
Η SolarPower Europe και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη συζήτηση για την ηλιακή ενέργεια, το European Solar Manufacturing Council (ESMC), έχουν πρόσφατα διαφωνία σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περιορίσει την είσοδο προϊόντων στην περιοχή που προέρχονται από υποτιθέμενη καταναγκαστική εργασία.
Εν αναμονή των πρώτων περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ
Η SolarPower Europe ανέφερε στην έκθεση ότι αναμένει τους πρώτους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για την έναρξη ισχύος της ηλιακής ενέργειας, καθώς και τον επερχόμενο νόμο περί απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας και την Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική αειφορία.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού να γίνει «πιο βιώσιμη, διαφανής και απαλλαγμένη από οποιουσδήποτε δεσμούς με την καταναγκαστική εργασία», ανέφερε.
Η ένωση είπε επίσης ότι είχε καλέσει τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Πρωτοβουλία Solar Stewardship Initiative (SSI) στη νομοθεσία για να διασφαλιστεί η «διαφάνεια» σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα αξίας ηλιακής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr