Ενέργεια

ΔΕΗ: Τι προβλέπει το νέο Καταστατικό για την Γ.Συνέλευση - Εγκρίθηκε με 98% - Οι νέοι κλάδοι του μετασχηματισμού

ΔΕΗ: Τι προβλέπει το νέο Καταστατικό για την Γ.Συνέλευση - Εγκρίθηκε με 98% - Οι νέοι κλάδοι του μετασχηματισμού

Νέοι τομείς όπως η πληροφορική, η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και η διαχείριση ακινήτων έρχονται να προστεθούν στο φάσμα δραστηριοτήτων της επιχείρησης

 

UPD (15.41):Υπερψηφίστηκαν με ποσοστό 98% οι προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τις αλλαγές στο καταστατικό της Επιχείρησης.

Το νέο καταστατικό έχει στόχο τη μετάβαση της ΔΕΗ στη νέα εποχή, όπου δεν θα είναι πλέον μια δημόσια ενεργειακή εταιρεία, αλλά ένας ιδιωτικός πολυεθνικός Όμιλος με δραστηριότητες σε πλήθος τομέων.

Όπως νωρίτερα, το WEN ανέφερε η νέα ΔΕΗ που δεν θα είναι πλέον εταιρία ηλεκτρισμού αλλά βιομηχανικός και εμπορικός πολυεθνικός όμιλος με δραστηριότητες σε πλήθος τομέων μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνίες, η διαχείριση απορριμμάτων, τα ΣΔΙΤ αλλά και η παροχή χρηματοοικονομικών ή επενδυτικών υπηρεσιών αναμένεται να πάρει την τυπική μορφή της σήμερα 14/12 με την έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του νέου καταστατικού.


Το μετασχηματισμό της ΔΕΗ έχει περιγράψει με σαφήνεια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης με αφορμή την εξαγορά της «Κωτσόβολος» σημειώνοντας ότι «με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο». Στην ίδια κατεύθυνση εξάλλου οδηγεί και η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας ενώ οι φήμες περί μιας ακόμη εξαγοράς αυτή τη φορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συνεχίζονται.

Νέοι τομείς όπως η πληροφορική, η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και η διαχείριση ακινήτων έρχονται να προστεθούν στο φάσμα δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο παραμένει 11μελές, αίρεται η εκπροσώπηση εργαζομένων και για τις αμοιβές των στελεχών εκτός από τα μπόνους και τα stock awards, προβλέπονται πλέον και μάλους μαζί με clawback.


Τι προβλέπει το Καταστατικό

Οι κυριότερες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού της Εταιρείας έχουν ως εξής :

• Σκοπός της Δ.Ε.Η. είναι η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό́. Η αναφορά στον τομέα της ενέργειας, ως σκοπού της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο εδάφιο απαλείφεται.
• Στη δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνονται ενδεικτικά: η εμπορία, προμήθεια, και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων, η παραγωγή ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις.
• Η συμμετοχή με οιαδήποτε ιδιότητα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και η διενέργεια οιωνδήποτε πράξεων και συναλλαγών σχετικών με αυτήν συμπεριλαμβανομένης της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή της άσκησης επενδυτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο λειτουργίας κάθε διακριτής Αγοράς Ενέργειας ή/και κάθε άλλης σχετικής ρυθμιζόμενης Αγοράς ή υποαγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως εκάστοτε θεσμοθετείται.
• Η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.
• Η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής.
• Η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων, η παροχή προς θυγατρικές εταιρείες ή/και τρίτους πάσης φύσεως υπηρεσιών διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης, περιλαμβανομένων, ενδεικτικά, υπηρεσιών νομικών, οικονομικών, εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλειας στην εργασία, οργάνωσης και πληροφορικής.
• Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων, περιλαμβανομένης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ή/και σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων.
• Η καθ ́ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις.
• Η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ως και η ίδρυση ή η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο Εταιρειών Ειδικού Σκοπού εντός του πλαισίου και σε εκτέλεση ΣΔΙΤ.
• Η συμμετοχή με οιοδήποτε ποσοστό στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών.

Οι αμοιβές των στελεχών

Σε ότι αφορά την πολιτική των αμοιβών, μετά από μελέτη του εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου Egon Zender International και βάσει των κατευθύνσεων των εξωτερικών συμβούλων KPMG και Mercer περί βέλτιστων πρακτικών διακυβέρνησης, εισάγονται «ποινές», όπως τα malus.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο καταστατικού η Εταιρεία δύναται να ανακτήσει την αξία του συνόλου ή μέρους των μεταβλητών αποδοχών που έχει λάβει ή κατοχυρώσει το δικαιούχο μέλος του Δ.Σ., εντός χρονικού διαστήματος τριών ετών από την καταβολή τους, σε περιπτώσεις παραβίασης κανονισμών ή διαδικασιών, διάπραξης σοβαρών παραπτωμάτων όπως η απάτη, η ζημία που υφίσταται η Εταιρεία ή άλλης εξίσου σοβαρής αιτίας, για ενέργειες που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες

Όσον αφορά στα bonus, στα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ και για την περίοδο 2020-2025 παρέχεται επιπλέον κίνητρο επιβράβευσης για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Ομίλου, με τη μορφή τεσσάρων κυλιόμενων κύκλων Προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών Stock Awards, εταιρικό αυτοκίνητο, ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και ασφάλεια ζωής, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων για πράξεις ή/και παραλείψεις, όπως και ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης
Οι πρόσθετες αποδοχές των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συνδέονται με την επίτευξη στόχων και εξαρτώνται από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας με βάση τις ετήσιες χρηματοοικονομικές της καταστάσεις.

Τέλος το ΔΣ αποφασίζει τη θέσπιση θέσεων Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, καθώς και τον αριθμό και τις αρμοδιότητές τους, και
β) για τη θέσπιση Γενικών Διευθύνσεων με ομιλική αρμοδιότητα, υπαγόμενων στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης