Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: WACC 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών, χαμηλότερο από αυτό που ζητούσε η Italgas

ΡΑΑΕΥ: WACC 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών, χαμηλότερο από αυτό που ζητούσε η Italgas
YΠEN: Μισό βήμα πίσω στην πλήρη κατάργηση Προεδρικού Διατάγματος του 1987 προβλέποντας την προαιρετική εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίο στις νέες οικοδομές

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της η ΡΑΑΕΥ σε ότι αφορά το WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών για την περίοδο 2024-2027 το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι της τάξης του 8,3% έναντι 10% που ζήτησε η εταιρία, υπό τη νέα ιδιοκτησία της Italgas.
Παράλληλα οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου που ζητούν οι διαχειριστές έχουν τροφοδοτήσει έναν έντονο προβληματισμό τόσο στους κόλπους της ΡΑΑΕΥ όσο και του ΥΠΕΝ για το κόστος των ενεργειακών προϊόντων τα επόμενα χρόνια εν όψει της πράσινης μετάβασης.

Η ΡΑΕΕΥ, που θεώρησε εξαιρετικά υψηλό το αίτημα της ΔΕΠΑ Υποδομών, συνεξετάζει το γεγονός ότι το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο γέφυρα εν όψει του πλήρους εξηλεκτρισμού του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ως εκ τούτου απαιτούνται επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και τη δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά του σε περιοχές που σήμερα δεν τροφοδοτούνται.

Το WACC

Έτσι δεν θα αποδεχθεί μεν το αίτημα της εταιρίας που θεωρεί ότι είναι υπερβολικό, αλλά θα κινηθεί στα επίπεδα που έχει εγκρίνει και για τους άλλους διαχειριστές κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για WACC λίγο κάτω από το 8,57% που είχε εγκρίνει για το 2023.

Εν τω μεταξύ έντονος είναι ο προβληματισμός, που αναπτύσσεται τόσο στην αγορά όσο και στους θεσμικούς φορείς για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και το κατά πόσο η πλήρης μετάβαση σε αυτή ακόμη και με την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους οικιακούς πελάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,που με πρόσφατο νομοσχέδιο του προωθούσε την πλήρη κατάργηση Προεδρικού Διατάγματος του 1987 που προέβλεπε υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές, έκανε τελικώς μισό βήμα πίσω προβλέποντας την προαιρετική εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου.

Δίκτυα φυσικού αερίου και αντλίες θέρμανσης

Και αυτό όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων των εταιριών φυσικού αερίου, οι οποίες σχεδιάζουν και υλοποιούν επενδύσεις που κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργές, αλλά και λόγω των δεύτερων σκέψεων που γίνονται σε ότι αφορά το κόστος αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας των αντλιών θέρμανσης.
Οι εταιρίες φυσικού αερίου όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και ο ΔΕΣΦΑ είδαν στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση ένα πρόωρο τέλος στη δημιουργία υποδομών χρήσης φυσικού αερίου από τους πολίτες. Και αυτό σε μια περίοδο που όπως υποστηρίζουν η τεχνολογία των αντλιών θερμότητας δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλό.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος θεσμικός παράγοντας του τομέα της ενέργειας «είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να προβλέψουμε πως θα είναι οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Ούτε καν την επόμενη πενταετία δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Η κρίση έδειξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξάλλου η παραγωγή από ΑΠΕ μπορεί να έχει πολύ χαμηλές τιμές όμως τα συνοδά κόστη όπως η ανάγκη ύπαρξης αποθήκευσης, ή θερμικών μονάδων για να καλύπτεται η στοχαστικότητα τους και οι διασυνδέσεις που κοστίζουν εκατομμύρια, θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην τελική τιμή καταναλωτή και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο ύψος θα φθάσουν».

Με βάση αυτή την επιχειρηματολογία αλλά και με δεδομένο, ότι όλοι προβλέπουν πως η χρήση του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 20-30 χρόνια, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ άφησε την τελική απόφαση στους κατασκευαστές και δεν προχώρησε στην κατάργηση του ΠΔ. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε τελικά προβλέπει ότι η εγκατάσταση δικτύου αερίου και η εκπόνηση σχετικής μελέτης είναι προαιρετική για κάθε νέα οικοδομή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης