Ενέργεια

Βιομηχανία: O μηχανισμός αποζημίωσης προϋπόθεση για το demand response

Βιομηχανία: O μηχανισμός αποζημίωσης προϋπόθεση για το demand response

Γιατί οι μεγάλοι καταναλωτές δεν συμμετέχουν στην Αγορά Εξισορρόπησης

 

Με σκεπτικισμό αν όχι απολύτως αρνητικά, αντιμετωπίζει η βιομηχανία την πρόταση για συμμετοχή του demand response (απόκριση στη ζήτηση) σε όλες τις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι εφόσον δεν προβλεφθεί συνοδευτικός μηχανισμός αποζημίωσης της διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος δεν θα υπάρξει καμία συμμετοχή στις αγορές από την πλευρά της ζήτησης.

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΑΕΥ έδωσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκειμένου να ενσωματωθεί το demand response τόσο στην Αγορά Επόμενης Ημέρας όσο και στην Ενδοημερήσια Αγορά. Μάλιστα η δυνατότητα συμμετοχής στις δυο αγορές προβλέπεται τόσο για μεμονωμένους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για ΦΟΣΕ Ζήτησης (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης).

Βασική ένσταση της βιομηχανίας στελέχη της οποία σημειώνουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις αγορές είναι πως δεν έχει διαμορφωθεί παράλληλος μηχανισμός αποζημίωσης της διαθεσιμότητας παροχής ευέλικτής ισχύος.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα οι μεγάλοι καταναλωτές δεν συμμετέχουν στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Πρέπει να σημειωθεί τέτοιου είδους μηχανισμός με επωνυμία (EFACEMAN) λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Γαλλία όπου οι βιομηχανίες αμείβονται επαρκώς για την παροχή ευέλικτης ισχύος.


Τι προβλέπει ο κανονισμός

Εξάλλου ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμό στήριξης της διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος. Ο μηχανισμός αυτός αφορά αποκλειστικά στο demand response και την αποθήκευση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου 19e αποσυνδέεται πλήρως το demand response flexibility remuneration mechanism από το μηχανισμό ευελιξίας των ευέλικτων μονάδων παραγωγής.

Επίσης για την εφαρμογή demand response flexibility remuneration mechanism, αρκεί η διαπίστωση ότι οι επενδύσεις σε non fossil flexibility δεν μπορούν να διασφαλίσουν από μόνες τους, ικανοποιητική συμμετοχή του demand response, σύμφωνα με τον εθνικό στόχο που θα πρέπει προηγουμένως να έχει τεθεί από το κράτος μέλος.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και χωρίς την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης η βιομηχανία σημειώνει ότι δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο σύστημα.


Λειτουργία βιομηχανιών

Για παράδειγμα, πολλές βιομηχανίες σήμερα δεν λειτουργούν στις ώρες αιχμής, δηλαδή 8-10 το πρωί και 18-23 το βράδυ, χωρίς να αμείβονται. Μάλιστα όπως τονίζεται η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη από τον Διαχειριστή του Συστήματος και πρέπει να αρθούν τα εμπόδια και να δοθεί επαρκές κίνητρο για την παροχή της υπηρεσίας του demand response από τις βιομηχανίες. Θα πρέπει να διασφαλίζεται μια πρόσθετη αμοιβή ώστε να δεσμευτούν για συμμετοχή τους σε demand response.

Άλλωστε ο Διαχειριστής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την balancing αγορά όπου λόγω της απουσίας οικονομικού κίνητρου η βιομηχανία δεν συμμετέχει.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις άλλες δυο αγορές ανεξαρτήτως του εάν θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης σε αυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης