Ενέργεια

Στο 96,8% η πληρότητα στη Ρεβυθούσα -Έξι φορτία LNG φθάνουν τον Δεκέμβριο

Στο 96,8% η πληρότητα στη Ρεβυθούσα -Έξι φορτία LNG φθάνουν τον Δεκέμβριο

Η Ρεβυθούσα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μακράς διάρκειας αποθηκευτικός χώρος, ωστόσο η πληρότητα της δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας εφοδιασμού

 

Σε ποσοστό άνω του 90% της δυναμικότητας τους είναι γεμάτες οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, ενώ για τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί να έλθουν έξι φορτία LNG.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ στις 26 Νοεμβρίου η πληρότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας έφθανε το 96,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 217.780 κμ. Την ίδια ημέρα, η πληρότητα στα τερματικά LNG της ΕΕ ανερχόταν σε 71%, ενώ στις υπόγειες αποθήκες έφθανε στο 97,4%, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό για την εποχή.

Η υψηλή αυτή πληρότητα στις αποθήκες και τα τερματικά LNG της Ευρώπης φαίνεται ότι έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ολλανδικό Hub TTF που χθες έκλεισε για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου στα 43,10 ευρώ/MWh με μείωση 2,010%.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Σε ότι αφορά το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η πληρότητα στη Ρεβυθούσα ήταν στο 50,8% ή 114.340 κ.μ. και πριν από ένα χρόνο στο 59,2% ή στα 133.170 κ.μ.. Βεβαίως η Ρεβυθούσα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μακράς διάρκειας αποθηκευτικός χώρος, ωστόσο η πληρότητα της δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας εφοδιασμού τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για τις αγορές των γειτονικών χωρών όπου ως γνωστόν γίνονται σημαντικές εξαγωγές.

Εξάλλου σύμφωνα με τον τελικό προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταφθάσουν στη Ρεβυθούσα, δύο φορτία LNG της Μυτιληναίος, δυναμικότητας 147.710 κ.μ. και 23.043 κ.μ, αντίστοιχα, το πρώτο για 13 ημέρες αποθήκευσης και το δεύτερο για 7 ημέρες, 2 φορτία της Elpedison, δυναμικότητας 73.000 κμ και 38.000 κμ, και τα δύο για 17 ημέρες αποθήκευσης και δύο φορτία της ΔΕΠΑ, ένα μικρό 2.954 κμ και ένα μεγαλύτερο 73.855 κμ, για 13 ημέρες αποθήκευσης και τα δύο.

Παρά την υψηλά ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου, η ΕΕ επισήμανε πρόσφατα στα κράτη- μέλη ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να είναι κατά μέσον όρο πλήρεις, τουλάχιστον στο 45% την 1η Φεβρουαρίου και κατά προτίμηση στο 55%, καθώς τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση.

Αναπλήρωση αποθεμάτων

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα ποσοστά πληρότητας που προαναφέρθηκαν αποτελούν ενδιάμεσους στόχους, καθώς έχουν τεθεί ξεχωριστοί στόχοι για τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με σκοπό τη σταθερή αναπλήρωση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου οι υπόγειες αποθήκες να είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον 90%, κατά μέσο όρο έως την 1η Νοεμβρίου 2024, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Μετά την κρίση του 2022, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού ανησυχώντας μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα της περυσινής χρονιάς με τις ακραίες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Μάλιστα χθες η Κομισιόν ζήτησε να παραταθούν για άλλους 12 μήνες τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης για το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το πλαφόν στην τιμή του αερίου (μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, όπως επίσημα ονομάζεται), καθώς και τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι σχετίζονται με την αδειοδότηση των ΑΠΕ. «Η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συνεχίζεται» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης