Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΗΑΕ: Έναρξη έργου για μείωση των εκπομπών του άνθρακα (Bloomberg)

ΗΑΕ: Έναρξη έργου για μείωση των εκπομπών του άνθρακα (Bloomberg)

Άγνωστο το κόστος του εγχειρήματος

Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η Abu Dhabi National Oil Co. θα  εκπονήσει πιλοτικό έργο το οποίο θα αναμειγνύει τον άνθρακα με το θαλασσινό νερό και θα τον διοχετεύσει στα βουνά Hajar. Κατόπιν θα αρχίσει να μετατρέπεται σε βράχο στις ρωγμές και τις γωνίες σε διάστημα εβδομάδων, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής τεχνολογίας Sophie Hildebrand σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην τοποθεσία στο εμιράτο Fujairah.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα τεχνολογία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ώθησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για μείωση των εκπομπών με στόχο το καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η χώρα ελέγχεται επίσης για να δείξει τα διαπιστευτήριά της για το κλίμα ως διοργανώτριας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), για την οποία έχει επικριθεί λόγω του κεντρικού ρόλου του πετρελαίου στην οικονομία.


Τεχνολογία που κοστίζει ακριβά

Τα ΗΑΕ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση άνθρακα για να συμβάλουν στη μείωση του καθαρού αποτυπώματος εκπομπών τους. Η τεχνολογία έχει υποστηριχθεί από άλλους στη βιομηχανία πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil, αλλά οι επικριτές είπαν ότι είναι δαπανηρή και ότι θα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί στην κλίμακα που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών.

Αυτό δεν αποθαρρύνει τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Στο πιλοτικό έργο της Fujairah, η start-up «44.01» από το Ομάν, στοχεύει να ξεκινήσει την έγχυση του μείγματος άνθρακα θαλασσινού νερού σε ένα δοκιμαστικό πηγάδι τις επόμενες εβδομάδες και είναι πιθανό να συμπέσει με την COP28, σύμφωνα με δήλωση του Ehab Tasfai (επικεφαλής τεχνικός διευθυντής).

«Τα περισσότερα από αυτά θα μετατραπούν σε βράχο σε 3 έως 4 μήνες. Ο όγκος του βράχου εδώ θα είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει εύκολα όλο το διοξείδιο του άνθρακα στα ΗΑΕ», είπε ο Hildebrand του Adnoc.

Η Hildebrand αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσα χρήματα δαπανά η Adnoc για το έργο, γνωστοποιώντας όμως ότι προορίζεται να δοκιμάσει την τεχνολογία πριν σκεφτεί μια πλήρης εφαρμογή.

 

Ανεμιστήρας αναρρόφησης

Η «44.01» προώθησε την τεχνολογία για την παγίδευση άνθρακα στο βράχο του περιδοτίτη, που αναγνωρίζεται από λευκές φλέβες ορυκτών οι οποίες διαπερνούν τη μαύρη πέτρα που βρίσκεται κατά μήκος της απόκρημνης ακτογραμμής των ΗΑΕ και του Ομάν.

Στην τοποθεσία βρίσκεται ένας ανεμιστήρας απορρόφησης που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας δέσμευσης άμεσου αέρα που τραβάει CO2 από τον αέρα. Το αέριο αποθηκεύεται σε μια κατακόρυφη κυλινδρική δεξαμενή μέχρι να μπορεί να αναμιχθεί με θαλασσινό νερό. Κοντά μια κόκκινη αντλία στην κορυφή ενός πηγάδιου βάθους 1 χιλιομέτρου (0,6 μίλια) θα εγχύσει το διάλυμα σε ρωγμές στον βράχο κάτω, είπε ο Tasfai.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπολογίζουν σε μια μεγάλη συμβολή από τις λεγόμενες αρνητικές εκπομπές για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων», δήλωσε η Mariam Almheiri (Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος) σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα.


Οι απαιτήσεις για τον καθαρό μηδενικό στόχο

Πάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι ετήσιων αερίων θερμοκηπίου πρέπει να περικοπούν έως το 2050 για να επιτευχθεί ο καθαρός μηδενικός στόχος. Επιπλέον, τα δάση σύλληψης απευθείας αέρα και μαγγρόβιων θα πρέπει να αντλούν επιπλέον 13 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με παρουσίαση του υπουργείου.

Η Adnoc σχεδιάζει να δεσμεύει 10 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030. Έχει ανακοινώσει έργα, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης