Ενέργεια

Η Endesa μειώνει τα κέρδη της λόγω δικαστικής απόφασης σύμβασης με το Κατάρ (Reuters)

Η Endesa μειώνει τα κέρδη της λόγω δικαστικής απόφασης σύμβασης με το Κατάρ (Reuters)

Παραμένουν σταθερές στα 4,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας

Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Endesa μείωσε την Πέμπτη 23/11/2023 τις προοπτικές κερδών και μερισμάτων της, καθώς δεσμεύτηκε να επενδύσει 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026 με αυξανόμενη εστίαση στα δίκτυα, βάσει αποκαλυπτικού δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters.

Η αλλαγή πλεύσης είναι απόρροια μιας δικαστικής απόφασης για πληρωμή 570 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από ακρόαση διαιτησίας για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με το Κατάρ.

Η ισπανική εταιρεία αποσκοπεί πια σε προσαρμοσμένο κέρδος το οποίο αφαιρεί μεμονωμένα στοιχεία και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μερίσματος, 1,1 δισ. ευρώ φέτος και 1,6 δισ.-1,7 δισ. ευρώ το 2024, χαμηλότερα από την προηγούμενη καθοδήγηση.

Ο στόχος για το 2026 είναι 2,2 δισ. - 2,3 δισ. ευρώ

Ο όμιλος εισήγαγε επίσης κατώτατο όριο μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή μαζί με την πολιτική πληρωμών του 70%. Η Endesa βλέπει τώρα μέρισμα για το 2024 σε 1,1 ευρώ ανά μετοχή, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι μετοχές του ομίλου υποχώρησαν 2,3% το πρωί της Πέμπτης, ενώ ο ευρύτερος δείκτης παρουσίασε μικρή μεταβολή.


Σταθερές στα 4,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ΑΠΕ  

Η εταιρεία αύξησε ελαφρώς τις προγραμματισμένες επενδύσεις της σε σχέση με το προηγούμενο πλάνο της, το οποίο αφορούσε δαπάνες 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2023 και 2025.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ), θα πάει στα grid τα οποία τείνουν να προσφέρουν προβλέψιμες αποδόσεις.

Η Endesa διέθεσε συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτήν την επιχείρηση. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένουν σταθερές στα 4,3 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ενημέρωσε για τη στρατηγική της μια μέρα αφότου η μητρική της Enel (ENEI.MI) παρουσίασε το δικό της σχέδιο, βάσει του οποίου θα επικεντρώσει τις επενδύσεις της σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα είναι πιο προσεκτική σε έργα ΑΠΕ.


Κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες είναι πιο προσεκτικές στις επενδύσεις έργων ΑΠΕ

Ορισμένοι από τους ενεργειακούς κολοσσούς της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει παρόμοια στάση για τις ΑΠΕ, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει υψηλά επιτόκια και αυξανόμενο κόστος χρέους.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Iberdrola (ηγέτης στην Ευρώπη στην πράσινη ενέργεια), ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα είναι πιο επιλεκτική στις επενδύσεις της.

Η BP και η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Naturgy (NTGY.MC) μείωσαν φέτος τις προγραμματισμένες δαπάνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Endesa είπε επίσης ότι αναμένει να λάβει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από συνεργασίες και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του καθαρού χρέους έως και 20% τα επόμενα τρία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης