Γερμανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας και εκπρόσωποι της βιομηχανίας είναι δύσπιστοι για ένα κυβερνητικό σχέδιο που θα στοχεύσει στη μείωση των φόρων για την ενέργεια που καταναλώνεται στη βιομηχανία, σύμφωνα με το Montel.
Ειδικότερα, η έλλειψη βασικών λεπτομερειών και συνάμα η ασάφειά τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από περισσότερες διαβεβαιώσεις και κατευθύνσεις, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα υπόλοιπα έθνη.
Το γερμανικό σχέδιο
Το Βερολίνο εξετάζει τη μείωση των φόρων για την ενεργοβόρα βιομηχανία από 15,37 ευρώ/MWh επί του παρόντος σε 0,50 ευρώ/MWh – το χαμηλότερο επιτρεπόμενο σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, δήλωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι αυτοί οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υπολογίζουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν κάτω από τα 60 ευρώ/MWh από το 2024.
Η προτεινόμενη φορολογική ελάφρυνση θα αντικαταστήσει ένα προηγούμενο σχέδιο για περιορισμό των τιμών στην ενεργοβόρα βιομηχανία στα 60 ευρώ/MWh έως το 2030, με και τις δύο ιδέες να στοχεύουν στη διατήρηση των εταιρειών έως ότου κυκλοφορήσει νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους.
Ενώ τέτοιες προσπάθειες θεωρούνται βασικές για τις προσπάθειες της Γερμανίας να γίνει ουδέτερη ανθρακικά έως το 2045 ορισμένοι ειδικοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι το νέο σχέδιο είναι η απάντηση.
Ο Oleksander Prokhorov, οικονομικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βεστφαλίας, είπε ότι η ικανότητα του μέτρου να μειώσει τις τιμές "δεν ήταν τόσο σαφής". Επιπλέον, επεσήμανε την έλλειψη σαφήνειας ως προς το εάν η φορολογική ελάφρυνση θα αφορά μόνο τις μελλοντικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ή επίσης για τις πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε προθεσμιακές αγορές.
Η αδυναμία της προβλεψιμότητας
Παράλληλα, οι ειδικοί είπαν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί η επίδραση της φορολογικής μείωσης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρόσβαση στα 60 δισ. ευρώ που είχε διαθέσει για προγράμματα πράσινης ενέργειας, περιπλέκοντας τα σχέδιά της.
Ο Dennis Becher, της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Enplify, είπε ότι υπάρχουν σενάρια όπου η μείωση του φόρου μπορεί να φέρει την τιμή κοντά στο επίπεδο των 60 ευρώ/MWh, αλλά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Και είπε ότι το γερμανικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει πιθανότατα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες και επίσης ότι υπήρχε ασάφεια στη δήλωση του Habeck, ο οποίος ζητούσε μια «αλληλεπίδραση μέσων» για να συγκρατηθεί το κόστος.
Ποιοι θα ωφεληθούν
Οι βιομηχανίες που ενδέχεται να επωφεληθούν από τη μείωση των φόρων –όπως τα χημικά ή η μεταλλουργία– εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την ιδέα.
Ο όμιλος βιομηχανίας χημικών VCI είπε ότι έλυσε μόνο μικρά μέρη του προβλήματος, ενώ δεν έλαβε μέτρα για να καταστήσει τη γερμανική βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, ενώ η ένωση εταιρειών μεταλλουργίας WSM το χαρακτήρισε "χαστούκι στο πρόσωπο" καθώς δεν θα ωφελούσε τις μικρές και μεσαίες μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές του 2021, τέτοιες επιχειρήσεις απασχολούν το 56% του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας.
«Βλέπω απλώς ότι πρέπει να επενδύσουμε πολλά πολύ γρήγορα», είπε η Eva Schreiner, της οργάνωσης καταναλωτών ενέργειας VEA. «Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση… για το πώς θα χειριστούμε αυτές τις τιμές βραχυπρόθεσμα, γιατί δεν βλέπω πώς η βιομηχανία μπορεί να το διαχειριστεί αυτό αποκλειστικά μέσω της αγοράς», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr