Η έκθεση σημειώνει μια σειρά από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας που ήδη εφαρμόζουν (πιλοτικά) τεχνολογίες μεγάλης διάρκειας, όπως η Microsoft, οι μεταλλικές εταιρείες ArcellorMittal και TataSteel και οι «γίγαντες» εξόρυξης BHP και Rio Tinto - Cleantechnica
Περίπου το 65% των 12,5 δισεκατομμυρίων τόνων αερίων θερμοκηπίου (GHG) που εκπέμπονταν μέσω βιομηχανικών διεργασιών παγκοσμίως το 2021 θα μπορούσε να είχε μειωθεί, σύμφωνα με το «Driving to net zero industri through long duration storage» (νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Roland Berger για το Συμβούλιο Αποθήκευσης Ενέργειας Μακράς Διάρκειας, γνωστό και ως Συμβούλιο LDES).
Πρόκειται για τεχνολογία βιώσιμη και άμεσα εφαρμόσιμη για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας.
Συνοπτικά η έκθεση της Roland Berger
Η πιο πρόσφατη σε μια σειρά εκθέσεων που ανατέθηκαν από την παγκόσμια εμπορική ένωση του Συμβουλίου LDES, διαπιστώνει ότι το LDES θα μπορούσε να επιτρέψει την ευρύτερη απορρόφηση των ανανεώσιμων πηγών για ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανική θέρμανση, υποστηρίζοντας ότι «οι τεχνολογίες είναι βιώσιμες, οικονομικά αποδοτικές και εύκολα εφαρμόσιμες».
Αυτό θα απαιτούσε έναν συνδυασμό αποθήκευσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μακράς διάρκειας σε συνδυασμό απευθείας με αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά για βιομηχανικές εφαρμογές εκτός δικτύου και σε ηλεκτροδότηση θέρμανσης για διαδικασίες που απαιτούν θερμοκρασίες 500C ή χαμηλότερες.
Για παράδειγμα, περίπου το 20% του κόστους μείωσης των εκπομπών από τη θέρμανση σε χαμηλή έως μέση θερμοκρασία για την παραγωγή τροφίμων ή χημικών ουσιών θα μπορούσε να μειωθεί από αυτές τις τεχνολογίες, ακόμη και χωρίς κίνητρα άνθρακα.
Ο ρόλος του LDES
Το LDES θα είναι μεταξύ μιας σειράς τεχνολογιών για βιομηχανική απαλλαγή από άνθρακα, με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς και πράσινους λέβητες υδρογόνου, μπαταρίες ιόντων λιθίου και ακόμη μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMNR).
Θα δυσκολευτούν βιομηχανίες τσιμέντου και χάλυβα
Εν τω μεταξύ, βιομηχανίες όπως η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα που απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες, θα είναι πιο δύσκολο να βρουν εναλλακτικές διεργασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις αναδύονται τεχνολογίες όπως η πολυήμερη αποθήκευση ενέργειας μέσω νέων τεχνολογιών μπαταριών, ενώ οι παραγωγοί τσιμέντου ή χάλυβα θα μπορούσαν ακόμα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία LDES για να επιτρέψουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) όλο το εικοσιτετράωρο και τη χρήση τεχνολογιών θερμικής αποθήκευσης για τα βήματα χαμηλότερης θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται.
Πιλοτική εφαρμογή από κορυφαίες βιομηχανίες
Η έκθεση σημειώνει μια σειρά από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας που ήδη εφαρμόζουν (πιλοτικά) τεχνολογίες μεγάλης διάρκειας, όπως η Microsoft, οι μεταλλικές εταιρείες ArcellorMittal και TataSteel και οι «γίγαντες» εξόρυξης BHP και Rio Tinto.
Ωστόσο, για να βρουν οι τεχνολογίες μακράς διάρκειας τη θέση που τους αρμόζει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας, απαιτείται «υποστήριξη πολιτικής και αγοράς», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Αυτό περιλαμβάνει ευρύτερη υιοθέτηση από βιομηχανίες και υποστηρικτικές κυβερνήσεις. Εφαρμογές πιλοτικών τεχνολογιών και επίδειξης που πραγματοποιούνται ήδη σήμερα, πιθανότατα θα ωθήσουν την αγορά για περαιτέρω απορρόφηση.
Τρόποι συνδρομής από τις κυβερνήσεις
Οι κυβερνητικές πολιτικές για την υποστήριξη του χώρου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν άμεσες επιδοτήσεις, φόρους ή πιο αυστηρά συστήματα τιμολόγησης του άνθρακα.
Η Αυστραλία ανοίγει το γύρο χρηματοδότησης βιομηχανικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές
Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει υπολογισμούς της ζήτησης βιομηχανικής ενέργειας και ευκαιριών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ανάλυση των διαφορετικών προκλήσεων από τεχνική άποψη και από πλευράς αγοράς, καθώς και εξηγήσεις για το πώς κατανέμονται τα διαφορετικά οφέλη σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές μετρήσεις.
Χώρες με δεσμεύσεις εκατομμυρίων δολαρίων
Στην ανακοινωθείσα χρηματοδοτική στήριξη για το LDES συμπεριλαμβάνονται (ενδεικτικά) 6 χώρες.
Στην κατάταξη η Χιλή βρίσκεται στην κορυφή με 2 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοινωθέντων δεσμεύσεων.
Η Ουγγαρία είναι δεύτερη με 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (παρότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι δεσμεύσεις επεκτείνονται σε όλη την ενέργεια για τεχνολογία αποθήκευσης μακράς διάρκειας).
Ακολουθούν οι ΗΠΑ (έχουν δεσμεύσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια), η Ισπανία (350 εκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (220 εκατομμύρια δολάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 37 εκατομμύρια δολάρια.
Στην περίπτωση των ΗΠΑ, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν ειδικά το LDES.
Επιχορήγηση 9 εκ. ευρώ για έργα απανθρακοποίησης
Τα μέλη του Συμβουλίου του LDES Malta Inc και η Alfa Laval συμμετείχαν σε μια κοινοπραξία που πρόσφατα απένειμε επιχορήγηση 9 εκατομμυρίων ευρώ (9,77 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) της γερμανικής κυβέρνησης για έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες διεργασίες.
Γράφημα από την αναφορά ενδεικτικής ημερήσιας παραγωγής ενέργειας και αποστολής LDES για εξόρυξη εκτός δικτύου στην Αυστραλία για τον Ιούλιο
Η Αυστραλία μπορεί να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ
Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου δηλ. μια ημέρα αφότου η αυστραλιανή κυβέρνηση, μέσω της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA), ανακοίνωσε την έναρξη ενός γύρου χρηματοδότησης για έργα και τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Με την ονομασία Industrial Transformation Stream (ITS), θα διατεθούν 150 εκατομμύρια AU$ (97,81 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για εφαρμογές που επιτρέπουν την απαλλαγή από τον άνθρακα για βιομηχανικές διεργασίες. Όπως αναφέρθηκε από τους συναδέλφους μας στο PV Tech, είναι ο πρώτος γύρος ενός συνολικού προγράμματος 400 εκατομμυρίων AU.
Το ARENA σημείωσε ότι στην Αυστραλία, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 44% όλων των εκπομπών και η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα είναι «ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών και θα καταστήσει την Αυστραλία ως υπερδύναμη ΑΠΕ που θα διατηρήσει θέσεις εργασίας και οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ARENA, Ντάρεν Μίλερ.
www.worldenergynews.gr