Ικανοποίηση για την ρύθμιση του τρόπου επιστροφής στους προμηθευτές των ποσών που αντιστοιχούν στο επίδομα το οποίο δόθηκε το 2022
Το πράσινο τιμολόγιο που θεσπίστηκε με νομοθετική ρύθμιση, ήταν βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας με το προεδρείο του ΕΣΠΕΝ αφού πρόκειται για μια ρύθμιση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για τη διαδικασία εφαρμογής της, όσο και για την ουσία δηλαδή την υπερβολική ρύθμιση της αγοράς όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές.
Πάντως χθες ο κ. Σκυλακάκης σε μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, άκουσε με προσοχή τις θέσεις των προμηθευτών, κατανόησε τα επιχειρήματα τους και δήλωσε ότι θα λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις τους στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης χωρίς πάντως να δεσμευθεί για τις αλλαγές που θα αποφασίσει τελικώς.
Αλλαγή συντελεστών και Βασική Τιμή Προμήθειας
Επίμαχο ζήτημα είναι η συχνότητα αλλαγής των συντελεστών που περιλαμβάνονται στον μηχανισμό διακύμανσης δηλαδή τον μαθηματικό τύπο που περιγράφει η απόφαση. Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή της υπουργικής απόφασης όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες στους προμηθευτές ο συντελεστής προσαύξησης (α) που επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή παραμένει σταθερός για τρεις μήνες.
Επίσης σταθερά για τρεις μήνες είναι τα άνω και κάτω όρια τιμής πέραν των οποίων ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης, ενώ και η Βασική Τιμή Προμήθειας η οποία προσδιορίζεται ελεύθερα από κάθε προμηθευτή, παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι άποψη των προμηθευτών είναι πως οι αλλαγές τόσο στη Βασική Τιμή Προμήθειας όσο και στους συντελεστές θα πρέπει μπορούν να γίνονται κάθε μήνα.
Στο επίκεντρο ο ενεργειακός τουρισμός
Αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης εξάλλου ήταν και το ζήτημα της αντιμετώπισης του ενεργειακού τουρισμού. Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε στα μέλη του ΕΣΠΕΝ πως η απόφαση του να μην επιτρέπεται η μετακίνηση των κακοπληρωτών σε τέταρτο πάροχο εφόσον οφείλουν στους προηγούμενους σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με την οποία τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νύν πάροχος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποκοπή του κακοπληρωτή πελάτη, εφόσον αυτός δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δεν ανταποκρίνεται σε προγενέστερη ρύθμιση οφειλών. Όπως είπε, θα ισχύουν παράλληλα και τα δύο μέτρα. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας.
Ικανοποίηση εξάλλου φαίνεται ότι δημιούργησε στους προμηθευτές η απόφαση του κ. Σκυλακάκη να εκδώσει υπουργική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος με την κωδική ονομασία «35 KVA». Η απόφαση θα ρυθμίζει τον τρόπο επιστροφής στους προμηθευτές των ποσών που αντιστοιχούν στο επίδομα το οποίο δόθηκε το 2022 και στις αρχές του 2023 σε μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η υπουργική απόφαση θα συνδέει με την ΑΑΔΕ την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που εδικαιούντο το επίδομα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των σχετικών ποσών στις εταιρίες προμήθειας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τις εταιρίες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, καθώς κινδυνεύουν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους ζημιές της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αφού μέχρι σήμερα το κόστος της επιδότησης το έχουν επωμιστεί οι προμηθευτές και δεν μπορούν να το εισπράξουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), χωρίς υπεύθυνη δήλωση από τον πελάτη τους ότι δεν έχει λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση.
www.worldenergynews.gr