Η μόνη βεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου είναι η αβεβαιότητα
Η αντιστροφή των τιμών του αργού πυροδοτήθηκε από ανησυχίες για υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης και τις πιθανές επιπτώσεις των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων.
Μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, δεν υπήρξε ανάπαυλα από την αστάθεια για τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έκλεισε στα 96,55 δολάρια το βαρέλι και στα 84,07 δολάρια, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 85,82 δολάρια. Η αστάθεια στις αγορές πετρελαίου δεν είναι κάτι καινούργιο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των τελευταίων ετών, ωστόσο αυτές οι τελευταίες εβδομάδες έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμών του έτους.
Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς σχολιαστές φέτος, προς το παρόν η μόνη βεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου είναι η αβεβαιότητα. Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με το Oil Price που οδήγησαν τις πρόσφατες κινήσεις των τιμών και συνέβαλλαν στην αβέβαιη προοπτική για το πετρέλαιο.
Οι επενδυτές εξέρχονται από τις προοπτικές χαμηλής ζήτησης
Η αγορά πετρελαίου βρισκόταν σε ανοδική τροχιά μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στα τέλη Αυγούστου να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η είδηση είχε ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, μια ξαφνική μετατόπιση σημειώθηκε μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου, καθώς οι τιμές του Brent κατρακύλησαν κατά σχεδόν 13%, τερματίζοντας απότομα την ανοδική δυναμική.
Η αντιστροφή προκλήθηκε από ανησυχίες για καταστολή της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της ευρείας ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις των παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων. Αυτοί οι φόβοι έχουν επηρεάσει διάφορες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων και των μετοχών, οδηγώντας σε αποστροφή κινδύνου και σε επακόλουθο sell-off στην αγορά πετρελαίου από κερδοσκοπικούς επενδυτές. Σύμφωνα με τον John Kemp του Reuters, τα hedge funds και οι διαχειριστές χρήματος «πώλησαν συλλογικά το ισοδύναμο των 33 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης που σχετίζονται με το πετρέλαιο» την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου.
Αυτή η απότομη πτώση υπογραμμίζει την επίδραση του κερδοσκοπικού χρήματος στις τιμές του πετρελαίου και υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά στις αλλαγές του κλίματος. Η ανατροπή αντανακλά όχι μόνο την επιρροή των κερδοσκόπων στο προηγούμενο ράλι αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες για το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Ανανεωμένος κίνδυνος από τη Μέση Ανατολή
Μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, δεν υπήρξε ανάπαυλα από την αστάθεια για τις τιμές του αργού πετρελαίου. Η νέα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς έχει επιδεινώσει την αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου. Όπως αναφέρει το Reuters, «η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες το Σάββατο, ενώ το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη με τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην 75χρονη ιστορία της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους». Δεδομένου του βαθμού στον οποίο οι αγορές εμπορευμάτων επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, μεγάλη εστίαση έχει στραφεί στους κινδύνους που συνδέονται με μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Αυτή η κλιμάκωση των εχθροπραξιών είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, ωθώντας τις κατά περίπου 5%. Ενώ το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, η εγγύτητα της σύγκρουσης σε κρίσιμες υποδομές και θαλάσσιες οδούς αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πετρελαίου. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την παγκόσμια γεωπολιτική και την προμήθεια πετρελαίου, ειδικά εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις αντιπροσώπων και οι διεθνείς διαιρέσεις. Πολλά δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ η Ρωσία και η Κίνα έχουν υποστηρίξει δημόσια την παλαιστινιακή υπόθεση. Οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ανάμειξη του Ιράν στις ενέργειες της Χαμάς εισάγουν ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αλλαγές στους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου που θα ασκούσαν σημαντική πίεση στην παγκόσμια προσφορά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα επίπεδα αποθεμάτων είναι κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Όπως σημειώνεται από την Goldman Sachs, η σύγκρουση μειώνει επίσης την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και τη σχετική ώθηση στη σαουδαραβική παραγωγή με την πάροδο του χρόνου. Αυτή είναι, φυσικά, μια κατάσταση που εκτυλίσσεται ταχέως και η πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων προβλέψεων για την εξέλιξή της και τις επακόλουθες συνέπειές της θα ήταν δύσκολη στην καλύτερη περίπτωση και ανόητη στη χειρότερη.
Ρωσικό ανώτατο όριο τιμής
Το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες της G7 αντιπροσωπεύει ένα άλλο στοιχείο αβεβαιότητας στην αγορά πετρελαίου. Ο στόχος αυτού του ανώτατου ορίου τιμής ήταν να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειές της στη σύγκρουση στην Ουκρανία, χωρίς να αποκλείσει εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά. Το ανώτατο όριο θεωρητικά εμποδίζει τις εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ και τις χώρες της G7 να συμμετέχουν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία πουλά πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής και ορισμένες δυτικές εταιρείες δεν συμμορφώνονται με το όριο. Για παράδειγμα, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να πουλάει πετρέλαιο στην Ινδία σχεδόν 80 δολάρια το βαρέλι και η ελκυστικότητα του ρωσικού αργού Urals έχει αυξηθεί λόγω της έλλειψης προϊόντων ντίζελ και βενζίνης παγκοσμίως.
Η κατάσταση γύρω από τον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών παραμένει αβέβαιη. Δεν είναι σαφές εάν θα αναθεωρηθεί ή εάν οι χώρες της G7 θα προσπαθήσουν να το επιβάλουν πιο αυστηρά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η κατάσταση εισάγει έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για τις αγορές πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Η πρόσφατη αστάθεια και η αβεβαιότητα των τιμών της αγοράς πετρελαίου οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της εξελισσόμενης κατάστασης γύρω από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μάς υπενθυμίζουν ότι η μόνη βεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου είναι η εγγενής μη προβλεψιμότητα της.
www.worldenergynews.gr