Ενέργεια

Έκθεση ΙΕΑ: Κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ως το 2030

Έκθεση ΙΕΑ: Κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ως το 2030
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, «απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή»

Η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια ενεργειακή προμήθεια να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού «κόλλησε για δεκαετίες περίπου στο 80%», σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΙΕΑ.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, στην έκθεση του ΙEA World Energy Outlook 2023, παρατηρείται μια φαινομενική άνοδος των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας» όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται επίσης σε πορεία κορύφωσης μέχρι το έτος 2025.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, «απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή».

Παράλληλα, βλέπει «σχεδόν 10 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως» το 2030, με «το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας να πλησιάζει το 50%,» υψηλότερο από το 30% περίπου σήμερα».

Μεταξύ άλλων, οι αντλίες θερμότητας - καθώς και άλλα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης - πρόκειται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις των λεβήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. «Εάν οι χώρες εκπληρώσουν έγκαιρα και πλήρως τις εθνικές τους υποσχέσεις για την ενέργεια και το κλίμα, η πρόοδος στην καθαρή ενέργεια θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα», ανέφερε η δήλωση του IEA.

Τέλος, η σημερινή έκθεση επιβεβαιώνει το περιεχόμενο ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, το οποίο συντάχθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή του IEA, Fatih Birol και δημοσιεύτηκε στους Financial Times.

Ο Birol προσπάθησε να τονίσει τις τεράστιες δυνατότητες αλλαγής, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον τεράστιο όγκο δουλειάς που χρειάζεται ακόμη να γίνει. «Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να στηρίζουν τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια αντί να τις εμποδίζουν», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης