Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Έρευνα ΕΕ: Το 91% των πόλεων στρέφονται στη φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Έρευνα ΕΕ: Το 91% των πόλεων στρέφονται στη φύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η δημιουργία και η διατήρηση πάρκων και αστικών δασών, οι πράσινες στέγες και η εφαρμογή φυσικών μέτρων κατακράτησης νερού θεωρούνται βέλτιστες πρακτικές
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (29/4) διαπιστώνεται ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις στρέφονται σε λύσεις που βασίζονται στη φύση για να συγκρατήσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Σύμφωνα με το Euractiv, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2024 ήταν 2,12°C υψηλότερη από τον μέσο όρο του συγκεκριμένου μήνα. 
 
Οι πόλεις, οι οποίες μπορεί να είναι 10 έως 15 °C θερμότερες από τα συνηθισμένα τους, αισθάνονται συνεπώς έντονα αυτές τις κλιματικές αλλαγές - και αναζητούν λύσεις.
 
Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την ψύξη και την κατακράτηση νερού στις πόλεις, έχουν γίνει το βασικό εργαλείο επιλογής για τις περισσότερες πόλεις, διαπιστώνει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). 
 
Η λύση αυτή επιλέγεται από το 91% των 19.000 τοπικών σχεδίων δράσης για το κλίμα που εξετάστηκαν, με τον οργανισμό να προσθέτει επίσης ότι αυτές οι λύσεις παρέχουν πολλά άλλα οφέλη, όπως χώρο για αναψυχή και μείωση της ρύπανσης. 
 
Τι συνεπάγονται οι λύσεις που βασίζονται στη φύση; 
 
Η δημιουργία και η διατήρηση πάρκων και αστικών δασών, οι πράσινες στέγες και η εφαρμογή φυσικών μέτρων κατακράτησης νερού θεωρούνται βέλτιστες πρακτικές.
 
Κατά συνέπεια, η έκθεση παρατηρεί μια αλλαγή στο καθιερωμένο δόγμα, καθώς από τις πόλεις που επιλέγουν είτε γκρίζες είτε πράσινες υποδομές μεταβαίνουμε σε μια προσέγγιση που συνδυάζει γκρίζο και πράσινο.
 
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πόσο πράσινες υποδομές έχουν δημιουργηθεί ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. 
 
Ενδεικτικά, στη σλοβακική πόλη Trnava, μόλις το 7% του χώρου ήταν πράσινο, ενώ η ισπανική πόλη Caceres μπορεί να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική κάλυψη του 96%.
 
Ενώ μια πόλη μπορεί να διαθέτει πολλούς χώρους πρασίνου, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προσβάσιμοι από τους πολίτες. 
 
Οι δημόσια προσβάσιμοι χώροι πρασίνου αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% της έκτασης των ευρωπαϊκών πόλεων.
 
Πόλεις-πρότυπα
 
Από ολόκληρη την Ευρώπη, ορισμένες μόνο πόλεις είναι που ξεχωρίζουν. 
 
Στη Μαδρίτη, η τοπική κυβέρνηση εργάζεται για να περιβάλει την πόλη με έναν δακτύλιο δέντρων στο πλαίσιο του σχεδίου Madrid 360.
 
Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η ισπανική πρωτεύουσα στοχεύει να φυτέψει δύο εκατομμύρια δέντρα σε μια δασική ζώνη μήκους 75 χιλιομέτρων. 
 
Παρόλα αυτά, το εν λόγω έργο παλεύει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι επιβλαβή για τα νεαρά δέντρα και τις νομικές υποθέσεις για την ιδιοκτησία της γης. 
 
Η πολωνική πόλη Πόζναν πρασίνισε αστικούς χώρους και τους άνοιξε στο κοινό, ενώ επίσης, δημιούργησε παραλίες της πόλης σε προηγουμένως αχρησιμοποίητες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Warta.
 
Στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι πολεοδόμοι αγκάλιασαν τη βροχή που πέφτει πάνω τους περίπου το 40% του χρόνου. 
 
Γνωστές ως Regnlekplatsen (παιδική χαρά βροχής), αυτές οι παιδικές χαρές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πιο διασκεδαστικές για τα παιδιά όταν βρέχει.
 
Αν και η έκθεση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για την ενσωμάτωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. 
 
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα για το πώς μοιάζει ένα ανθεκτικό αστικό μέλλον, το οποίο συνδυάζει την ενσωμάτωση της φύσης με την εξέταση της ευημερίας των πολιτών.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης