Ο βαθμός διασύνδεσης των δύο χωρών ανέρχεται σε περίπου 6% της ισχύος (κάτω από το στόχο του 15% της Ευρώπης)
Μέτωπο… μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας στα ενεργειακά άνοιξε η Teresa Ribera (Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της ιβηρικής χώρας) με δηλώσεις που έκανε στη Handelsblatt στο Βερολίνο.
Η Ισπανίδα πολιτικός επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των διασυνοριακών γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ιβηρική Χερσόνησος είναι κοινώς γνωστή ως «ενεργειακό νησί» για τις περιορισμένες συνδέσεις καλωδίων και αγωγών με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μέχρι σήμερα, ο βαθμός διασύνδεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας ανέρχεται σε περίπου 6% της ισχύος, σημαντικά κάτω από το στόχο του 15% σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό οφείλεται στο ότι η Γαλλία έχει περιορίσει τις εξαγωγές λόγω πτώσης τιμών.
Το «κατηγορώ» της Ribera
«Η κατασκευή περισσότερων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Γαλλία είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς.
Αλλά οι Γάλλοι το μπλοκάρουν εδώ και χρόνια. Αυτό είναι απόλυτη ντροπή.
Όταν η Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει πολλούς πυρηνικούς σταθμούς πέρυσι λόγω της ξηρασίας, το Παρίσι ζήτησε βοήθεια από τους γείτονές του.
Η Ισπανία εξήγαγε όση ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία θα επέτρεπαν τα δίκτυα», δήλωσε η Ribera.
Βασίζεται στην «τραυματική εμπειρία» της ενεργειακής κρίσης για να ωθήσει το Παρίσι. Η σύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Ευρώπη «δεν πρέπει να είναι ένα καθαρά διμερές ζήτημα.
Όσο πιο συνδεδεμένα είναι τα ενεργειακά μας δίκτυα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουμε να βρούμε γρήγορες εναλλακτικές λύσεις», τόνισε η υπουργός.
Ο Μακρόν σηματοδοτεί το άνοιγμα στη διασύνδεση
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στις 25 Απριλίου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ότι το Παρίσι μπορεί να έρχεται γύρω από τις διασυνδέσεις.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε πολύ περισσότερη ανανεώσιμη και πυρηνική ικανότητα και να επενδύσουμε σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», είπε.
www.worldenergynews.gr