Ενέργεια

Συνεχίζονται οι δοκιμές για το FSRU Αλεξανδρούπολης - Μέσα Μαΐου σε λειτουργία

Συνεχίζονται οι δοκιμές για το FSRU Αλεξανδρούπολης - Μέσα Μαΐου σε λειτουργία

Έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού

 

Περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει τελικώς η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης αφού η δοκιμαστική λειτουργία που ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη ημέρες.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας η ΔΕΠΑ που συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU είναι η μόνη εταιρία που προμηθεύει το σταθμό ενώ εντός του Μαΐου έχει προγραμματιστεί και το πρώτο εμπορικό φορτίο.

Το φυσικό αέριο από το FSRU θα φθάνει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.
Μάλιστα, πριν ακόμα παραδοθεί, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όπως είναι γνωστό μέτοχοι του FSRU είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία του FSRU υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.
Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Έφθασε στην Ελλάδα στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης