Ενέργεια

Κίνα: Συνομιλίες με Ρωσία για τις τιμές και τους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας το 2024

Κίνα: Συνομιλίες με Ρωσία για τις τιμές και τους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας το 2024

Ο νέος εξαγωγικός δασμός συνδέεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου που εισήγαγε η Ρωσία σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών από την 1η Οκτωβρίου

 

Η Κίνα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την τιμή και τους όγκους τροφοδοσίας του επόμενου έτους μετά την απόφαση της Μόσχας να αυξήσει τις τιμές ώστε να ανταποκρίνεται στην αύξηση των εξαγωγικών τελών, δήλωσε ανώτερος διευθυντής τη Δευτέρα.

Η InterRAO ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός όμιλος, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε συμφωνήσει με την Κίνα ότι το Πεκίνο θα πληρώσει υψηλότερη τιμή για την ηλεκτρική του ενέργεια σύμφωνα με την αύξηση των φόρων.

Ο νέος εξαγωγικός δασμός συνδέεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου που εισήγαγε η Ρωσία σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών από την 1η Οκτωβρίου για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Προσαρμογή τιμών

Ο Jin Wei, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της κινεζικής State Grid Corp, δήλωσε ότι οι εταιρείες συμφώνησαν με την «προσαρμογή των τιμών» λόγω της φορολογικής πολιτικής της Ρωσίας.

«Θα διατηρήσουμε τον συμφωνημένο όγκο αγοράς ενέργειας για το υπόλοιπο του 2023», είπε στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

«Όσον αφορά τις τιμές και τους όγκους για την αγορά της Κίνας το επόμενο έτος, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Οι εταιρείες θα ξεκινήσουν συνομιλίες τον Νοέμβριο, δήλωσε εκπρόσωπος της InterRAO στη Μόσχα. Η Κίνα είχε συμφωνήσει προκαταρκτικά στις οριακές αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με τους φόρους τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Η InterRAO τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές έως και 7% για πελάτες σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, λόγω του νέου δασμού. Είπε ότι θα περιόριζε ή θα διέκοπτε τις προμήθειες εάν οι πελάτες αρνούνταν να δεχτούν.

Η Κίνα αγόρασε ρεκόρ 4,7 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία το 2022 και θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της μετά το Καζακστάν φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης