Το LNG του Κατάρ από το North Field θα παραδίδεται στον τερματικό σταθμό Gate LNG στο λιμάνι του Ρότερνταμ από το 2026
Δύο συμφωνίες πώλησης και αγοράς LNG υπογράφηκαν μεταξύ των θυγατρικών της QatarEnergy και της Shell, ανακοίνωσε την Τετάρτη η QatarEnergy, σε μια συμφωνία που αντικατοπτρίζει αυτή που επιτεύχθηκε με την TotalEnergies την περασμένη εβδομάδα.
Το LNG του Κατάρ από το τεράστιο έργο επέκτασης της παραγωγής LNG του North Field θα παραδοθεί στον τερματικό σταθμό Gate LNG στο λιμάνι του Ρότερνταμ από το 2026.
«Οι όγκοι LNG θα προέρχονται από τις δύο κοινές επιχειρήσεις μεταξύ της QatarEnergy και της Shell που έχουν συμφέροντα στα έργα επέκτασης North Field East και North Field South (NFS) του Κατάρ», ανέφερε η QatarEnergy σε ανακοίνωση.
Η Shell κατέχει μερίδιο 6,25% στο έργο North Field East και μερίδιο 9,375% στο έργο North Field South.
Η συμφωνία ακολουθεί μια πανομοιότυπη συμφωνία μεταξύ της QatarEnergy και της TotalEnergies την περασμένη εβδομάδα, μέχρι τότε η μεγαλύτερη και μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου του Κατάρ με την Ευρώπη.
Πρωταγωνιστεί η Ασία
Η Ασία, με όρεξη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες πωλήσεων και αγορών, έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής την Ευρώπη στο κλείδωμα της προσφοράς από το σχέδιο επέκτασης δύο φάσεων του Κατάρ που θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια.
Η QatarEnergy έχει υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια LNG με Ασιάτες αγοραστές τον περασμένο χρόνο στην Κίνα και αλλού.
Οι ασιατικές συμφωνίες περιλαμβάνουν μια 27ετή συμφωνία προμήθειας με την κινεζική Sinopec που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως και μια πανομοιότυπη που υπογράφηκε τον Ιούνιο με την China National Petroleum Corporation.
Το Κατάρ είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και ο ανταγωνισμός για το LNG έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστια ποσά για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.
«Αυτές οι συμφωνίες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Κατάρ να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων της Ευρώπης και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια με μια πηγή που είναι γνωστή για τις ανώτερες οικονομικές και περιβαλλοντικές του ιδιότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της QatarEnergy Saad al-Kaabi.
www.worldenergynews.gr