Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρχονται αυξήσεις στο φυσικό αέριο από την επιβολή φόρου των Βούλγαρων στις ροές του TurkStream

Έρχονται αυξήσεις στο φυσικό αέριο από την επιβολή φόρου των Βούλγαρων στις ροές του TurkStream
Οι Ελληνες καταναλωτές με βάση τις ποσότητες ρωσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας (3,5-6 δισ. κμ ετησίως) θα επιδοτούν τους καταναλωτές της γειτονικής χώρας με περίπου 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
Αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τα ελληνικά νοικοκυρά και τις επιχειρήσεις φέρνει ο νέος φόρος που επέβαλε αιφνιδιαστικά από την περασμένη Παρασκευή (13 Οκτωβρίου) η Βουλγαρία στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στο σύστημά της ή διέρχεται μέσω αυτού σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης η Βουλγαρία μέσω αυτού του φόρου (10,20 ευρώ/MWh ) διασφαλίζει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από την επιβάρυνση των χωρών που τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream που καταλήγει στη Βουλγαρία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δηλαδή της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και άλλων χωρών της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο για να επιδοτήσουν τους καταναλωτές της Βουλγαρίας. Οι Ελληνες καταναλωτές με βάση τις ποσότητες ρωσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας (3,5-6 δισ. κμ ετησίως) θα επιδοτούν τους καταναλωτές της γειτονικής χώρας με περίπου 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιβολή δασμών

Aν και η Βουλγαρία δεν εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία παραμένει μια σημαντική οδός για τις μειωμένες ποσότητες που παραδίδει από το 2022 η Ρωσία στην Ευρώπη. Με μια ασυνήθιστη κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις συνθήκες ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών , αποφάσισε να επιβάλει δασμό αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος σε μια σειρά χώρες της Νότιας Ευρώπης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου και ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αυξήσεων και αστάθεια στις ενεργειακές αγορές.

Αμεσες, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα ήταν οι αντιδράσεις της Σερβίας και της Ουγγαρίας. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Το να θέτει σε κίνδυνο ένα κράτος μέλος της ΕΕ τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ είναι πολύ απλά ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto τη Δευτέρα.

Aνάστατοι Ούγγροι και Σέρβοι

Ο Szijjarto είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει έρθει σε επαφή με τη Βουλγαρία και τη Σερβία και λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Βουλγαρία δεν εφαρμόζει νόμους που θα έβαζαν την Ουγγαρία και τη Σερβία σε δύσκολη κατάσταση. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Αυτό θα οδηγήσει σε δραστική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ επιπλέον ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτή είναι μια φρικτή αύξηση και θα μιλήσουμε με τη βουλγαρική πλευρά. Και αυτή (η απόφαση) δεν πρέπει να ισχύει για τη Σερβία», σχολίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σύμφωνα με το Politikο. Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο νέος φόρος επιβλήθηκε με τροπολογία που ενέκρινε το Βουλγαρικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο του νόμου που ψήφισε 1,5 χρόνο πριν νόμο για τον έλεγχο της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι στόχοι της περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους νομοθέτες που το συνέταξαν «δίκαιη φορολόγηση των κερδών που πραγματοποιούνται στην επικράτεια του κράτους και αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης