Ενέργεια

Οι επενδυτές φεύγουν από το πετρέλαιο και στρέφονται στο φυσικό αέριο

Οι επενδυτές φεύγουν από το πετρέλαιο και στρέφονται στο φυσικό αέριο
Τα funds μείωσαν τις συνολικές θέσεις τους κατά 197 εκατομμύρια βαρέλια τις πιο τελευταίες τρεις εβδομάδες

Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου έχουν κάνει ντάμπινγκ θέσεων στο πετρέλαιο με μερικούς από τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας την πιο πρόσφατη εβδομάδα, καθώς το ανοδικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ εξατμίστηκε.

Σύμφωνα με το Reuters oι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στο τέλος της συμπίεσης των αποθεμάτων γύρω από το σημείο παράδοσης της NYMEX, την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την αύξηση του κόστους δανεισμού και την αυξανόμενη απειλή συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρημάτων πούλησαν το ισοδύναμο των 140 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης πετρελαίου κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που έληξαν στις 10 Οκτωβρίου.

Ο όγκος πωλήσεων ήταν ο 14ος μεγαλύτερος σε 552 εβδομάδες από τον Μάρτιο του 2013, με βάση τα αρχεία που κατατέθηκαν στην ICE Futures Europe και στην Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Τα funds μείωσαν τις συνολικές θέσεις τους κατά 197 εκατομμύρια βαρέλια τις πιο πρόσφατες τρεις εβδομάδες, αντιστρέφοντας περίπου τα μισά από τα 398 εκατομμύρια βαρέλια που αγοράστηκαν τις προηγούμενες 12 εβδομάδες από τα τέλη Ιουνίου.

Ως αποτέλεσμα, η συνδυασμένη θέση μειώθηκε στα 483 εκατομμύρια βαρέλια (30ο εκατοστημόριο για όλες τις εβδομάδες από το 2013) από 680 εκατομμύρια βαρέλια (64ο εκατοστημόριο) στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η αναλογία των ανοδικών θέσεων long προς τα πτωτικά σορτς μειώθηκε στο 3,86:1 (45η εκατοστιαία θέση) από 6,02:1 (81η εκατοστιαία θέση).

Την πιο πρόσφατη εβδομάδα σημειώθηκαν τεράστιες πωλήσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων Brent (-65 εκατομμύρια βαρέλια) και NYMEX και ICE WTI (-40 εκατομμύρια), βενζίνη ΗΠΑ (-15 εκατομμύρια), ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (-13 εκατομμύρια) και ντίζελ ΗΠΑ ( -7 εκατομμύρια).

Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής προήλθε από τη ρευστοποίηση πρώην ανοδικών θέσεων long (-122 εκατ. βαρέλια) και όχι από την έναρξη νέων πτωτικών αρνητικών θέσεων (+18 εκατ.).

Οι θέσεις στο NYMEX και στο ICE WTI και στο ντίζελ των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι βασικά ανοδικές, αντανακλώντας τα χαμηλά αποθέματα αργού γύρω από το σημείο παράδοσης του Cushing, τα χαμηλά αποθέματα αποστάγματος και την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αλλά οι θέσεις στο Brent, την αμερικανική βενζίνη και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης έχουν γίνει πτωτικές, εν μέσω αυξανόμενων απειλών για την παγκόσμια οικονομία και του κινδύνου ότι η παραγωγή επιπλέον αποσταγμάτων για την ανοικοδόμηση εξαντλημένων αποθεμάτων θα αφήσει στην αγορά υπερβολική ποσότητα βενζίνης ως συμπροϊόν.

Οι καθαρές θέσεις στο Brent (20ο εκατοστημόριο), τη βενζίνη των ΗΠΑ (25ο εκατοστημόριο) και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (28ο εκατοστημόριο) ήταν όλες πολύ κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.

Η καθαρή θέση στο Brent βασικά επέστρεψε στο πρόσφατο χαμηλό στα τέλη Ιουνίου, όταν το συμβόλαιο του πρώτου μήνα διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος για το φυσικό αέριο

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, οι επενδυτές έγιναν πολύ πιο ανοδικοί σχετικά με τις προοπτικές για το αέριο των ΗΠΑ, αγοράζοντας το περισσότερο φυσικό αέριο στην καλύτερη  εβδομάδα για πάνω από τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2020.

Hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρημάτων αγόρασαν το ισοδύναμο των 766 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών στα δύο κύρια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που έληξαν στις 10 Οκτωβρίου.

Οι αυξανόμενες τιμές προκάλεσαν τελικά μια σοβαρή περίοδο βραχυπρόθεσμης κάλυψης, με τις θέσεις short να μειώνονται κατά 780 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η συνδυασμένη θέση ήταν οριακά κάτω από το 50ο εκατοστημόριο για όλες τις εβδομάδες από το 2010, από μόλις το 21ο εκατοστημόριο δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα ήταν κατά μέσο όρο 3,20 $ μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο και αυξημένες από μόλις 2,20 $ τον Απρίλιο.

Μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, οι τιμές βρίσκονται στο 14ο εκατοστημόριο για όλους τους μήνες από το 2000, εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά σημαντικά αυξημένες από το 2ο εκατοστημόριο τον Απρίλιο.

Οι πιο πρόσφατες μακροπρόθεσμες κρατικές μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν μέσες θερμοκρασίες χαμηλότερες από τον περασμένο χειμώνα, ακόμη και αν παραμένουν σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Με τα λειτουργικά αποθέματα μόλις 60 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (+2% ή +0,23 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, η προοπτική ενός ψυχρότερου χειμώνα ήταν αρκετή για να απογειώσει τις τιμές από τα προηγούμενα χαμηλά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης