Μέσα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλή και επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και βραδύτερη της αναμενόμενης πτώση των πληθωριστικών πιέσεων, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαψεύδει τις προβλέψεις μας (όπως και του consensus) για σταδιακή αποθέρμανση καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% το B΄ τρίμηνο του 2023.
Η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται κυρίως (εάν όχι αποκλειστικά) στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της ισχυρής αγοράς εργασίας, η οποία μεταφράζεται σε συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων απασχόλησης και των αμοιβών των εργαζόμενων. Ωστόσο, ακόμα και η «ακαταπόνητη» αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μια σειρά μακροοικονομικών δεικτών καταδεικνύουν μια αργή, αλλά, συστηματική κόπωση της οικονομίας.
Οικονομία Ευρωζώνης
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της ομαλής επιβράδυνσης, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα. Παράλληλα με την πτώση της μεταποίησης (η οποία είναι κοινή με τις ΗΠΑ), η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, η οποία επιβαρύνει όχι μόνο τις πωλήσεις λιανικής αλλά και ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών. Επιπρόσθετα και η πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας δεν έχει υλοποιηθεί, στερώντας από την οικονομία της Ευρωζώνης ένα ακόμα «αναπτυξιακό μέρισμα». Τέλος και ο πληθωρισμός, παρά το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του 2022, εξακολουθεί να παραμένει στο 4,3%, ποσοστό απαράδεκτα υψηλό για τα δεδομένα και τους στόχους της ΕΚΤ.
«Θετικό» σενάριο για την Ευρωζώνη είναι η ήπια κυκλική ύφεση
Με βάση λοιπόν τα υφιστάμενα στοιχεία, το «θετικό» σενάριο για την Ευρωζώνη είναι αυτό της ήπιας κυκλικής ύφεσης, με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων να συνοδεύεται και από την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.
Παρά την προβλεπόμενη ύφεση, η θετική πλευρά του σεναρίου αυτού είναι ότι η συνεπακόλουθη επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική δίνοντας κάποιες ανάσες στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Το εναλλακτικό σενάριο για την Ευρωζώνη είναι το ακόμα πιο απαισιόδοξο και επίπονο σενάριο του στασιμοπληθωρισμού. Υπό αυτό το σενάριο, εξωγενείς παράγοντες (όπως π.χ. υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου) θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα περιορίσει τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Στο σενάριο αυτό, η οικονομική στασιμότητα συνδυάζεται αναγκαστικά με περιοριστική νομισματική πολιτική, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης.
Περισσότερα στο παρακάτω LINK:
www.worldenergynews.gr