Ενέργεια

Montel: H ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό LNG

Montel: H ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό LNG

 H εξάρτηση των χωρών δεν θα επιτρέψει ομοφωνία

 

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις που να περιορίζουν την εισαγωγή ρωσικού LNG ή φυσικού αερίου αγωγών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Matthew Baldwin.

Αρκετές χώρες της ΕΕ εξακολουθούσαν να βασίζονται στις ρωσικές προμήθειες, επομένως θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η ομοφωνία που απαιτείται για την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε ο Baldwin στο διαδικτυακό σεμινάριο ασφάλειας εφοδιασμού Eurogas αργά την Τετάρτη.

Η EC, ωστόσο, «προέτρεπε τα κράτη μέλη» και μέσω αυτών τις εταιρείες τους να ελαχιστοποιήσουν και να αποφύγουν τη λήψη ρωσικού φυσικού αερίου, ιδιαίτερα LNG, όσο το δυνατόν περισσότερο, επεσήμανε.

«Ο στόχος για έξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει», είπε. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε την πολυτέλεια να πληρώσουμε για το LNG των ΗΠΑ».

Η ΕΕ θέλει να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αγωγών έως το 2027 ως μέρος της απάντησής της στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το αντικαθιστά με LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, αυξημένες ροές αγωγών από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αφρική, μειώνοντας τη ζήτηση.

Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν τον ρωσικό αγωγό και τις προμήθειες αερίου LNG στην Ευρώπη να μειωθούν σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση στα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Montel.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Η Ευρώπη ήταν καλά προετοιμασμένη για αυτόν τον χειμώνα με σχεδόν πλήρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε ο Baldwin.

Ένας κρύος χειμώνας και/ή περαιτέρω μονομερείς περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ανεβάσουν ξανά τις τιμές, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παρέμειναν ευαίσθητες σε μικρές αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση.

«Ήμασταν τυχεροί που ο περασμένος χειμώνας ήταν ήπιος και δεν χρειάστηκε να δοκιμάσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού μας στο όριο», είπε.

Δεν υπήρχε περιθώριο εφησυχασμού και η ΕΕ θα συνεχίσει την ώθησή της να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου και να απαιτήσει υψηλά επίπεδα πλήρωσης αποθήκευσης, πρόσθεσε.

Η EC προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τις τιμές της ενέργειας ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής την Παρασκευή στην Ισπανία για να συζητήσουν τις στρατηγικές προτεραιότητές τους για τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης