Γαλλία: Βρέθηκε ... κατά λάθος το μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογόνου παγκοσμίως

Γαλλία: Βρέθηκε ... κατά λάθος το μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογόνου παγκοσμίως
Κάτω από τα ανενεργά ανθρακωρυχεία της βορειανατολικής Γαλλίας μπορεί να κρύβονται 46 τόνοι λευκού υδρογόνου
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης έψαχναν να αξιολογήσουν τα επίπεδα αερίου μεθανίου σε ανθρακωρυχεία που δεν λειτουργούν πια στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας όταν ανακάλυψαν αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο απόθεμα λευκού υδρογόνου που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στον κόσμο, έγραψαν οι ερευνητές στο The Conversation.

Καθώς η ανθρωπότητα φαίνεται να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα, το υδρογόνο συζητείται ως πιθανή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η προμήθεια υδρογόνου ήταν και παραμένει δύσκολη και πάντως δεν είναι απαλλαγμένη από την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Ανάλογα με το αν παράγεται από άνθρακα ή από φυσικό αέριο, το υδρογόνο ονομάζεται μαύρο ή γκρι υδρογόνο.

Η καθαρότερη πηγή παραγωγής υδρογόνου είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διάσπαση των μορίων του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης, το γνωστό ως πράσινο υδρογόνο. Το λευκό υδρογόνο, από την άλλη πλευρά, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φυσικό υδρογόνο. Το λευκό υδρογόνο είναι πιο πράσινο από το πιο πράσινο υδρογόνο που μπορεί να φτιάξει η ανθρωπότητα σήμερα.

Η μόνη γνωστή τοποθεσία όπου παράγεται λευκό υδρογόνο σήμερα είναι το Bourakebougou στο Δυτικό Μάλι, αλλά η παραγωγή εκεί δεν ξεπερνά τους πέντε τόνους ετησίως. Η ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος λευκού υδρογόνου μεγάλης κλίμακας θα ήταν σημαντικό όφελος για τον βιομηχανοποιημένο μας κόσμο.

Αναζητώντας μεθάνιο

Σε άρθρο τους στο The Conversation, ο Jacques Pironon και ο Phillipe de Donato, και οι δύο διευθυντές έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στη Γαλλία, γράφουν ότι οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων λευκού υδρογόνου πάντοτε προέκυπταν ως αποτέλεσμα της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων κι αυτή τη φορά δεν έγινε διαφορετικά.

Η ομάδα εξέταζε το υπέδαφος της λεκάνης εξόρυξης της Λωρραίνης, όπου κάποτε υπήρχαν ανθρακωρυχεία, ερευνώντας για την παρουσία μεθανίου. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν σχηματισμούς πετρωμάτων από τη Λιθανθρακοφόρο Περίοδο (πριν από 359-299 εκατομμύρια χρόνια) χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα SysMoG για να ανιχνεύσουν αέρια διαλυμένα στο νερό σε βραχώδεις σχηματισμούς έως και σχεδόν 1.200 μέτρα.

Καθώς η ομάδα έψαξε για κοιτάσματα μεθανίου, διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση υδρογόνου αυξήθηκε και έφτασε το 20% στα 1.250 μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε βάθος μεγαλύτερο από τα 3.000 μέτρα, η συγκέντρωση υδρογόνου θα μπορούσε να υπερβαίνει το 90%.
Αυτό σημαίνει ότι το ανενεργό πλέον ανθρακωρυχείο θα μπορούσε να είναι η περιοχή όπου βρίσκονται 46 εκατομμύρια τόνοι λευκού υδρογόνου, το οποίο δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, αλλά θα μπορούσε να αντικαταστήσει από μόνο του περισσότερο από το ήμισυ της τρέχουσας παγκόσμιας παραγωγής γκρι υδρογόνου.

Τι ακολουθεί

Για να επιβεβαιώσει τους υπολογισμούς της, η ομάδα πρέπει να αποδείξει ότι το υδρογόνο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στην περιοχή και σχεδιάζει θα χρησιμοποιήσει τον αισθητήρα SySMoG και σε άλλες γεωτρήσεις που θα κάνει εκεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να φτάσει σε βάθη 3.000 μέτρων και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει υδρογόνο σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές συνεργάζονται με επιχειρηματικούς και θεσμικούς εταίρους και ελπίζουν να ξεκινήσουν τις περαιτέρω έρευνες στις αρχές του επόμενου έτους.

Εκτός από τη Γαλλία, κοιτάσματα λευκού υδρογόνου θα μπορούσαν να βρεθούν και σε άλλα μέρη, στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης