Πρόσθετα κεφάλαια συγκεντρώνει το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου της Αυστραλίας

Πρόσθετα κεφάλαια συγκεντρώνει το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου της Αυστραλίας
Πολύ πίσω βρίσκεται η ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου - ωστόσο, αρχίζει να συγκεντρώνει ενδιαφέρον και κεφάλαια
Η InterContinental Energy, μια εταιρεία ανάπτυξης έργων πράσινου υδρογόνου με έδρα το Χονγκ Κονγκ που είναι ένας από τους βασικούς παίκτες πίσω από το Australian Renewable Energy Hub (AREH) ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξασφάλισε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης και από τον μεγαλύτερο επενδυτή πράσινου υδρογόνου στον κόσμο.

Το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης (Singaporean fund – GIC) και η  Hy24, μια κοινοπραξία μεταξύ του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου της Ευρώπης Ardian και της FiveT Hydrogen, θα δώσουν συνολικά 180 εκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των μεγάλων έργων πράσινου υδρογόνου της εταιρείας, δύο από τα οποία βρίσκονται στην Αυστραλία.

Το επενδυτικό ταμείο GIC αγόρασε αρχικά μερίδιο στην InterContinental Energy τον Απρίλιο του 2022 και δεσμεύτηκε για πρόσθετα κεφάλαια από κοινού με την Hy24.

«Ιδρύσαμε τη Hy24 για να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου σε εμπορική κλίμακα, επενδύοντας σε ηγέτες και επιχειρήσεις υδρογόνου», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hy24, Pierre-Etienne Franc, σε δήλωσή  του. 

«Μακροπρόθεσμα, η InterContinental Energy αντιπροσωπεύει αυτό το όραμα και έχει τα πιο προηγμένα σχέδια εκτέλεσης για μεγάλες, ανταγωνιστικές δεξαμενές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Τέσσερα έργα, ισχύος 101 GW

Στόχος της χρηματοδότησης είναι να επιταχύνει την ανάπτυξης των τεσσάρων έργων της InterContinental Energy, εκ των οποίων τα τρία έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα παραγωγής 101 γιγαβάτ (GW). Έως και 10 GW αυτής της χωρητικότητας υποτίθεται ότι θα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το 2030.

Το Australian Renewable Energy Hub (AREH), έργο 26 GW στην Pilbara της Αυστραλίας, είναι ίσως το πιο γνωστό. Στόχος του είναι να παράγει 1,6 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Η αγόρασε το 40,5% του έργου πέρυσι. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από την την CWP και τη Macquarie Capital, και οι δύο με έδρα την Αυστραλία. 

Η InterContinental λέει ότι το AREH που ξεκίνησε το 2015 είναι το πιο προχωρημένο έργο της. Η παραχώρηση της γης – 272 εκτάρια συνολικά – επί της οποίας θα εγκατασταθεί έγινε τον Ιανουάριο 2023.

Τα άλλα έργα στην Αυστραλία

Η InterContinental είναι επίσης ο μεγαλύτερος μετόχος στο Western Green Energy Hub (WGEH) στα νοτιοανατολικά της πολιτείας, σε συνεργασία με την αυστραλιανή CWP αλλά και την τοπική εταιρεία των Αβορίγινων Mirning Traditional Lands Aboriginal Corporation σε θέση μετόχου μειοψηφίας.
Αυτό το έργο προτείνεται να έχει χωρητικότητα έως και 50 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να παράγει 3,5 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Η Νότια Κορέα παρακολουθεί την πρόοδο αυτό, με σκοπό να αγοράσει μέρος της παραγωγής υδρογόνου μόλις ξεκινήσει. Τον Ιούλιο, το Western Green Energy Hub και η Korea Electric Power Corporation υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για το σκοπό αυτό.

Έργα στη Μέση Ανατολή

Άλλα δύο έργα της εταιρείας βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Το Green Energy Oman είναι ένα έργο 25 GW με σχέδια για την παραγωγή 1,8 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως, με εταίρους τη Shell, την ενεργειακή εταιρεία OQ του Σουλτανάτου του Ομάν και τον επενδυτικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ, EnerTech.

Η InterContinental εξετάζει αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα έργο πράσινου υδρογόνου και στη Σαουδική Αραβία.

Μακρύς ο δρόμος για να επιτευχθούν οι στόχοι του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είχε ανακοινώσει ότι ο κόσμος χρειάζεται την παραγωγή 80 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως για να τεθεί σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.

Επί του παρόντος όμως υπάρχουν μόνο 600 MW ηλεκτρολύτες υδρογόνου σε λειτουργία, και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του IEA, πρέπει να αυξηθούν κατά 6.000 φορές στα 3.670 GW. Οπότε ο καθένας εικάζει ότι νομίζει σχετικά με το πόσο πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε πράγματι να παράγεται μέχρι το 2050: η PWC προτείνει 150 έως 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ η McKinsey 660 εκατομμύρια τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει σε αυτούς τους αριθμούς. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είπε ότι η παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών ήταν μικρότερη από το 1% της συνολικής παραγωγής υδρογόνου το 2022, ή περίπου 950.000 τόνους παγκοσμίως, παρά την αύξησή της κατά 5% σε σύγκριση με το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης