Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι τιμές πετρελαίου επηρεάζονται ξανά από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό (Oil Price)

Οι τιμές πετρελαίου επηρεάζονται ξανά από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό (Oil Price)
Η γεωπολιτική αστάθεια ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία οδηγεί σε μια εκ νέου αύξηση των τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν ξανά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι παγκόσμιες αγορές αργού στερούνται σταθερότητας. Το West Texas Intermediate (WTI) σκαρφάλωσε στα 70,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,42 δολ. (2,07%) σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, ενώ το αργό Brent έφτασε στα 74,29 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,48 δολ. (2,03%).

Τα αίτια αποσταθεροποίησης

Η διαρκώς κλιμακούμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την έλλειψη σταθερότητας στην αγορά. Οι έμποροι πετρελαίου τιμολογούν για άλλη μια φορά πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού, αφού η Ρωσία λύγισε τις στρατιωτικές της δυνάμεις με υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση Ουκρανικών πυραύλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στη ρωσική επικράτεια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Δεν είναι ακριβώς η ειρηνική λύση που όλοι ήλπιζαν και οι αγορές το έλαβαν αυτό υπόψη.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα χτύπημα στην Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει τη ρωσική ενεργειακή υποδομή ή να προκαλέσει ρωσικά αντίποινα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την παραγωγή ή τις εξαγωγές πετρελαίου. Με τη Ρωσία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ακόμη και η απειλή ενός σταματήματος στην παραγωγή προκαλεί νευρικότητα στους εμπόρους.

Οι εκτιμήσεις του OPEC+

Ο OPEC+, μέλος του οποίου είναι η Ρωσία, εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των αυξήσεων της παραγωγής που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, κάτι που σίγουρα θα έδινε περαιτέρω στήριξη στις τιμές του αργού. Εν τω μεταξύ, η Κίνα με νέες πολιτικές στοχεύει στην τόνωση του εμπορίου και των εισαγωγών ενέργειας.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 545.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της EIA. Τα αποθέματα βενζίνης ανέβηκαν, επίσης, σε μια αδύναμη επίδειξη ζήτησης και το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει την αποθήκευση ουρανίου, μειώνοντας την ένταση σε αυτή την περιοχή τουλάχιστον μία ή δύο βαθμίδες.

Με τη γεωπολιτική να διατηρεί περιορισμένη την προσφορά και τα σήματα ζήτησης να στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, οι αναλυτές, όπως αναφέρει το Oil Price, αναμένουν ότι η αστάθεια θα παραμείνει. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ωστόσο, επανέλαβε την πτωτική έκκλησή του να υπερβούν άνετα οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου τη ζήτηση το επόμενο έτος.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης