Ενέργεια

Ανακαλύφθηκε μεγάλη διαρροή μεθανίου στη Βαλτική - Η σχέση με το σαμποτάζ στον Nord Stream

Ανακαλύφθηκε μεγάλη διαρροή μεθανίου στη Βαλτική - Η σχέση με το σαμποτάζ στον Nord Stream
Μεγάλη διαρροή μεθανίου ρέει από ασυνήθιστα βάθη της Βαλτικής Θάλασσας, διαπιστώνει sουηδική ερευνητική αποστολή

Ερευνητές στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, διαρρέουν από ασυνήθιστα βάθη του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας.

Σε μια πρόσφατη αποστολή, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο Linne εντόπισαν φυσαλίδες μεθανίου που ανέβαιναν από τα 370 μέτρα από τον βυθό της θάλασσας, μια έντονη αντίθεση με τα αναμενόμενα, εφόσον υποθέτουμε ότι πρόκειται για διαρροή που θα είχε σχέση με την καταστροφή των αγωγών Nord Stream, 150-200 μέτρα.

Δεν κατανοούν το φαινόμενο οι Σουηδοί επιστήμονες 

Οι φυσαλίδες μεθανίου βρέθηκαν σε μια περιοχή 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων (77 τετραγωνικά μίλια) ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Σουηδίας.
«Γνωρίζουμε ότι το αέριο μεθανίου μπορεί να αναβλύζει από ρηχά σημεία του βυθού κοντά στην ακτή της Βαλτικής, αλλά δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονες φυσαλίδες – και σίγουρα όχι από τόσο μεγάλα βάθη», δήλωσε ο ερευνητής Christian Stranne, μέλος του ερευνητικού προγράμματος σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Ο Stranne εξήγησε ότι η απουσία οξυγόνου στα μεγαλύτερα βάθη της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορούσε να επιτρέπει στις φυσαλίδες του αερίου να παραμένουν ανέπαφες και να ανεβαίνουν στην επιφάνεια πιο αποτελεσματικά.

Παρόμοιες διαρροές μεθανίου μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Βαλτικής, πρόσθεσε, και οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανάλυση για να κατανοήσουν την αιτία των υψηλών επιπέδων απελευθέρωσης μεθανίου στην περιοχή.

«Μας λείπει η γνώση σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο μεθάνιο υπάρχει σε αυτά τα βάθη και πού πηγαίνει το υπόλοιπο μεθάνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Marcelo Ketzer, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Linne.

Το σαμποτάζ στο Nord Stream

Πέρυσι, είχαν σημειωθεί υποβρύχιες εκρήξεις που προκάλεσαν μεγάλα ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Παρόλο που δεν βρίσκονταν σε λειτουργία όταν εμφανίστηκαν οι διαρροές, οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 ήταν γεμάτοι αέριο.

Από το σύνολο των 778 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, του οποίου κύριο συστατικό είναι το μεθάνιο, που βρίσκονταν μέσα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 όταν εμφανίστηκαν οι μυστηριώδεις διαρροές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, περίπου η μισή ποσότητα έχει ήδη διαρρεύσει στη θάλασσα και από εκεί στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της δανικής κυβέρνησης.

Η μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου που καταγράφηκε ποτέ

Η ποσότητα αυτή, είχαν ανακοινώσει τότε πανεπιστημιακοί ερευνητές ισοδυναμεί με περίπου μισό εκατομμύριο τόνους μεθανίου και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, ικανή να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Το μεθάνιο παγιδεύει 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τότε η καταστροφή είχε αποδοθεί σε σαμποτάζ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να κατηγορούν η μία την άλλη ως υπεύθυνες. Οι έρευνες είχαν δείξει ότι οι σαμποτέρ ήταν φιλοουκρανικές ομάδες που έδρασαν με βάση τους την Πολωνία αλλά δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά στοιχεία σχετικά με το ποιος ακριβώς εκτέλεσε το σαμποτάζ.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας είχε πάντως αναφέρει ότι τα ρήγματα στον αγωγό Nord Stream είχαν σταματήσει να απελευθερώνουν μεθάνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης