Ενέργεια

Τέλος στον ενεργειακό τουρισμό - Tροποποίηση του άρθρου 42 προωθεί το ΥΠΕΝ

Τέλος στον ενεργειακό τουρισμό  - Tροποποίηση του άρθρου 42 προωθεί το ΥΠΕΝ

Μέχρι το τέλος του έτους η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας

Τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕ για την αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να βάλει τέλος στον ¨ενεργειακό τουρισμό” ζήτησε επειγόντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή για τους καταναλωτές και έχει καταστρατηγηθεί πλήρως με την δυνατότητα μετακίνησης ανά μήνα των καταναλωτών που δόθηκε με το μέτρο αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρονται από την αγορά, η χωρίς δεσμεύσεις μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο έχει δημιουργήσει επισφάλειες άνω των 500 εκατ. ευρώ καθώς διευρύνεται η κατηγορία των “μπαταχτζήδων” που αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω ανεξόφλητους λογαριασμούς.'

Ο κ. Σκυλακάκης φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στο φαινόμενο του ¨ενεργειακού τουρισμού” όπως το αποκαλεί η αγορά και έχει σύμφωνα με πληροφορίες ζητήσει από τη ΡΑΑΕ γνωμάτευση για την τροποποίηση του σχετικού άρθρου το αργότερο έως την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕ είχε συνάντηση χθες με τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ σήμερα έχει καλέσει σε συνάντηση τις εταιρίες προμήθειας. Η ΡΑΑΕΥ θα "πατήσει" για την γνωμάτευσή της προς το ΥΠΕΝ σε παλαιότερη πρότασή της που έβαζε απαγορευτικό στις μετακινήσεις καταναλωτών με πάνω από ένα ύψος ανεξόφλητων οφειλών στον προηγούμενο πάροχο.

Γνωμάτευση

Με την ολοκλήρωση της γνωμάτευσης για την τροποποίηση του άρθρου 42 η ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει σε γνωμάτευση για την τροποποίηση του συνόλου του Κώδικα Προμήθειας το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, η αρμόδια Αρχή οριστικοποιεί αυτό το διάστημα το πλαίσιο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου με την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. Η ΡΑΑΕ, θα επαναφέρει το πλαίσιο που έβγαλε σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι με κάποιες συμπληρωματικές αποφάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπουν υποχρεωτική σήμανση των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων.
Η "σήμανση διαφάνειας" όπως αποκαλείται θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα ανάλογα με το χρώμα σε ποια κατηγορία ανήκει το συμβόλαιο που τους προτείνουν οι προμηθευτές τους, αν δηλαδή θα είναι σταθερό ή μεταβαλλόμενο. Οι πάροχοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να προγνωστοποιήσουν στους πελάτες τους τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Το αρχικό κείμενο που έθεσε η ΡΑΑΕ για δημόσια διαβούλευση προέβλεπε τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων:

Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα (ex ante),
Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (ex post) και Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης