Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τους ηγέτες της G20 το Σάββατο να συμμετάσχουν σε μια πρόταση για τον καθορισμό της παγκόσμιας τιμολόγησης του άνθρακα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το είχε υποστηρίξει με παρόμοιο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Παρίσι τον Ιούνιο, όπου χαρακτήρισε το τρέχον ποσοστό των εκπομπών που καλύπτονται από μια τιμή «σχεδόν τίποτα».
«Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Άρα σημαίνει ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Για αυτό χρειαζόμαστε καινοτομία, επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες, ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Στο G20 κάλεσα τους ηγέτες να συμμετάσχουν στην έκκληση για παγκόσμια τιμολόγηση του άνθρακα», έγραψε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Πολλές χώρες χρησιμοποιούν μια τιμή για τον άνθρακα για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων με τη μορφή φόρου ή βάσει συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) ή ανώτατου ορίου και εμπορίου.
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπάρχουν επί του παρόντος 73 μέσα τιμολόγησης του άνθρακα σε λειτουργία, που καλύπτουν περίπου το 23% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί, η επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το «Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών» της ΕΕ συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών κατά 35% από το 2005, ενώ δημιούργησε περισσότερα από 152 δισεκατομμύρια ευρώ (162,6 δισεκατομμύρια δολάρια) έσοδα.
Η Ιαπωνία (5η μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο) είναι μεταξύ των χωρών της G20 που υιοθέτησαν πρόσφατα την τιμολόγηση του άνθρακα.
Το Χρηματιστήριο του Τόκιο σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά πίστωσης άνθρακα και να ξεκινήσει τις συναλλαγές του γύρω στον Οκτώβριο.
Οι συνομιλίες για το κλίμα στην ομάδα G20 (είναι υπεύθυνη για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών), παρακολουθούνται έντονα από τον κόσμο ενόψει της κρίσιμης παγκόσμιας συνάντησης COP28 που θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κίνηση για την κλιματική αλλαγή. Το προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών που κυκλοφόρησε μεταξύ των αντιπροσώπων και εξετάστηκε από το Reuters επίσης δεν θέτει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, επαναλαμβάνει «τη σημασία ενός μείγματος πολιτικής που αποτελείται από δημοσιονομικούς, αγοραίους και ρυθμιστικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της χρήσης μηχανισμών τιμολόγησης και μη τιμολόγησης του άνθρακα και κινήτρων για ουδετερότητα άνθρακα και καθαρό μηδέν.
www.worldenergynews.gr