Κορυφαία στελέχη των δυο Οργανισμών διαφωνούν δημοσίως
Διάσταση απόψεων για τη ζήτηση των ορυκτών καυσίμων της επόμενης 7ετίας αποκαλύπτει το Reuters.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) δήλωσε την Πέμπτη 14/9/2023 ότι οι προβλέψεις που βασίζονται σε δεδομένα δεν υποστηρίζουν την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί το 2030.
Η άποψη του OPEC
Ο OPEC, με επικεφαλής τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία, σε δήλωσή του την Πέμπτη ανέφερε ότι αυτό που έκανε τις προβλέψεις «τόσο επικίνδυνες» είναι ότι συχνά συνοδεύονται από εκκλήσεις για διακοπή νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Τέτοιες αφηγήσεις οδηγούν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στη θεαματική αποτυχία. Θα οδηγούσε σε ενεργειακό χάος και σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα, με τρομερές συνέπειες για τις οικονομίες και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Γνωρίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης και τη διασφάλιση προσιτής ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, ο OPEC δεν απορρίπτει καμία πηγή ή τεχνολογία ενέργειας και πιστεύει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν το ίδιο και να αναγνωρίσουν τη σύντομη και μακροπρόθεσμες ενεργειακές πραγματικότητες», δήλωσε ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ).
Ο OPEC είπε ότι οι προβλέψεις δεν επηρεάζουν τη συνεχιζόμενη τεχνολογική πρόοδο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη μείωση των εκπομπών και ότι το 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, όπως και πριν από τρεις δεκαετίες.
Η άποψη του ΙΕΑ
«Με βάση μόνο τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο (ακόμη και χωρίς νέες πολιτικές για το κλίμα) η ζήτηση για καθένα από τα τρία ορυκτά καύσιμα πρόκειται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που είναι ορατή η αιχμή της ζήτησης για κάθε καύσιμο αυτή τη δεκαετία - νωρίτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί άνθρωποι», υποστήριξε ο Μπιρόλ στο άρθρο του.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η προβλεπόμενη πτώση δεν ήταν «που να είναι αρκετά απότομη» ώστε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως συμφώνησαν τα πιο φιλόδοξα έθνη στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
www.worldenergynews.gr