Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδιώκει εμμέσως πλην σαφώς την άρση όλων των έκτακτων μέτρων στήριξης των καταναλωτών έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας στο τέλος του 2023, η ελληνική βιομηχανία ακόμη αναμένει την έγκριση της επιδότησης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση την περασμένη Άνοιξη, ενώ επιθυμεί όπως και οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της τη συνέχιση των μέτρων στήριξης.
Αύριο 15 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Κομισιόν στις χώρες-μέλη για να διατυπώσουν τη θέση τους σχετικά με την παράταση ισχύος του Έκτακτου και Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ (Temporary Crisis and Transition Framework-TCTF). Πρόκειται για έναν άτυπο διάλογο που διενεργεί η Επιτροπή η οποία πάντως εμφανίζεται αρνητική στην παράταση του μηχανισμού όπως προκύπτει ακόμη και από την διατύπωση των ερωτημάτων που θέτει στις χώρες μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι το Έκτακτο Πλαίσιο ήταν αυτό που έδωσε της δυνατότητα για τα μέτρα στήριξης, από τα οποία όμως η ελληνική βιομηχανία δεν έχει προλάβει να επωφεληθεί. Τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε εξαγγείλει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της βιομηχανίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ/MWh.
Έγκριση περιορισμένων προοπτικών
Το αίτημα εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί, έχοντας κολλήσει στην αλληλογραφία με τις ερωτήσεις- απαντήσεις, ενώ η βιομηχανία θεωρεί ότι με βάση τον μηχανισμό που εστάλη προς έγκριση η επιδότηση εφόσον εγκριθεί τελικώς θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μάλιστα για να δοθεί θα πρέπει να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Το μέτρο αφορά επιλέξιμες βιομηχανίες και η χρονική ισχύς του είχε προσδιοριστεί από την 1η Απριλίου ως το τέλος του 2023. Η επιδότηση, αν εγκριθεί, μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 50 ευρώ/MWh, ανάλογα με τις τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά και τους διαθέσιμους πόρους. Η χρηματοδότηση, όπως και η επιδότηση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα καταβληθεί όμως από τον ΔΑΠΕΕΠ, ενώ η εφαρμογή του θα έχει αναδρομική ισχύ, από την 1η Απριλίου.
Οι προϋποθέσεις χορήγησης της επιδότησης
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του TCTF, προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των Κερδών Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 40%, ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές σε σχέση με το 2021, που είναι το έτος αναφοράς. Όσο για την κατανάλωση ρεύματος που επιδοτείται, αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης δραστηριότητας και δεν μπορεί να ξεπερνά το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπρόσθετα, βασικός όρος για να χαρακτηριστεί μία βιομηχανία ως επιλέξιμη, είναι να είναι εκτεθειμένη σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκ των πραγμάτων δηλαδή αφορά ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο, η χαρτοποιία, η υαλουργία κλπ
Οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να ταχθεί υπέρ την παράτασης ισχύος του TCTF, ενώ αντίστοιχες θέσεις φαίνεται να παίρνουν και βιομηχανικοί φορείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο τα ερωτήματα που θέτει η Κομισιόν προς τις χώρες- μέλη, προβληματίζουν έντονα για τις τελικές εξελίξεις Η Επιτροπή ζητά να ενημερωθεί:
· Αν υπάρχουν απτές ενδείξεις συνεχιζόμενης σοβαρής διαταραχής στην οικονομία που να δικαιολογούν τα μέτρα, στο πλαίσιο των σχετικών κανονισμών.
· Σε μία τέτοια περίπτωση, κατά πόσον τα μέτρα ρευστότητας παραμένουν τα κατάλληλα για τη θεραπεία αυτής της σοβαρής διαταραχής και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.
· Επιβεβαίωση ότι ορισμένα από τα ειδικά ενεργειακά μέτρα δεν θα χρειάζονται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2023 στη σημερινή μορφή τους
Τέλος, οι τομείς για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει παράταση είναι οι ΑΠΕ και γενικότερα οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια καθώς και τα ειδικά πρότζεκτ στο πλαίσιο του πρωτοβουλίας STEP (Strategic Technologies for Europe Platform-Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Πλατφόρμα Ευρώπη). Τα μέτρα αυτά, όπως η Κομισιόν προτείνει θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2015
Το ζήτημα όμως για την ελληνική βιομηχανία είναι να μπορέσει να ενισχυθεί στην τρέχουσα φάση, που οι τιμές του ρεύματος, παρότι υποχώρησαν από τα ρεκόρ του 2022, παραμένουν υψηλές, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητά της, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαθέσει ήδη σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση των βιομηχανιών τους.
www.worldenergynews.gr