Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Αυξάνονται κατά 130% οι ημερήσιες ανάγκες ευελιξίας μέχρι το 2030 και διπλασιάζονται μέχρι το 2050

ΕΕ: Αυξάνονται κατά 130% οι ημερήσιες ανάγκες ευελιξίας μέχρι το 2030 και διπλασιάζονται μέχρι το 2050
Η ευελιξία ζήτησης είναι η κύρια πρόκληση για να μεταρρυθμιστεί η αγορά της ΕΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στα ύψη πέρυσι, ιδιαίτερα για τις πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των οποίων η δομή κόστους παρέμεινε ανεπηρέαστη από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρότεινε μέτρα για να γίνει πιο ευέλικτη η προσφορά και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Kadri Simson: Αύξηση των ημερήσιων αναγκών ευελιξίας μέχρι το 2050

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, οι ημερήσιες ανάγκες ευελιξίας της ΕΕ θα αυξηθούν κατά 133% μεταξύ 2021 και 2030 και επιπλέον 250% μεταξύ 2030 και 2050 λόγω του αυξανόμενου μεριδίου διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εγχέονται στο δίκτυο, είπε τον Απρίλιο.


Προσπάθειες για πιο ευέλικτη ζήτηση

Η πλευρά της προσφοράς της αγοράς μπορεί να είναι ευέλικτη κυρίως δεσμεύοντας δυναμικότητα φυσικού αερίου ή άνθρακα κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης.

Ωστόσο, αυτοί οι πόροι είναι δαπανηροί στη συντήρηση και ανεπαρκείς για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση που προκύπτει από την αυξημένη χρήση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Ως εκ τούτου, αρκετοί παράγοντες της αγοράς τονίζουν τις δυνατότητες ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών όπως η σκίαση από την πλευρά της ζήτησης.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει μια αγορά για απόρριψη φορτίου, όπου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους και, ως εκ τούτου, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για να ανακουφίσουν το δίκτυο και πληρώνονται γι' αυτό.


Χρήση μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι υπό ανάπτυξη τεχνολογίες σχετίζονται με την «αμφίδρομη φόρτιση», η οποία επιτρέπει την επιστροφή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από τις μπαταρίες.

Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Tesla, εργάζονται ήδη σε αυτό, σύμφωνα με τον Michael Villa, εκτελεστικό διευθυντή της smartEN, μιας ένωσης που προωθεί την ανάπτυξη της ευελιξίας.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου, Claude Turmes, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστήσει υποχρεωτική την αμφίδρομη χρέωση.


Ανεκμετάλλευτες δυνατότητες

Για δυνατότητες που παραμένουν αναξιοποίητες έκανε λόγο ο Villa στην EURACTIV Γαλλίας

«Μέχρι σήμερα οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που κάνουν τους καταναλωτές ευέλικτους είναι ήδη στην αγορά. Μέχρι το 2020, 200 GW ευέλικτης ισχύος θα έχουν εγκατασταθεί στα κτίρια, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 5% έχει ενεργοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τη νορβηγική εταιρεία DNV, οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 71 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, εάν αξιοποιηθούν πλήρως οι τεχνολογίες διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης.

Η ηλεκτρική ενέργεια που διατίθεται μέσω της καλύτερης διαχείρισης της ζήτησης θα μπορούσε να αποφύγει την εγκατάσταση ισχύος 60 GW αιχμής και να εξοικονομήσει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επενδύσεις που διαφορετικά θα χρειάζονταν για την ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση του πρόσθετου φορτίου.

Όπως επισημαίνει η Avice-Huet, εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στη Schneider Electric, μια ευρωπαϊκή ειδική στη διαχείριση ενέργειας «η διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης θα πρέπει να αμείβεται με τον ίδιο τρόπο, είτε πρόκειται για μεγάλη εταιρεία, είτε για ΜΜΕ, είτε για άτομο».

 

Ενέργειες ευρωπαϊκών χωρών

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, έχει επιμείνει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος αποδοχών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με την υπουργό Ενέργειας Teresa Ribera, να την κάνει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

Στην Ολλανδία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν δημιουργήσει μια εικονική αγορά για την ανταλλαγή ευελιξίας.

Ο Villa πρόσθεσε ότι παρόμοια συστήματα αναπτύσσονται στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία.

Στη Γαλλία, ειδικότερα, η ανάγκη για ευελιξία θα γίνει «εξαιρετικά σημαντική μετά το 2035», σύμφωνα με την RTE (γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης δικτύου).

Στη Γαλλία, ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (πυρηνικής και υδροηλεκτρικής) μπορεί να ελεγχθεί και επομένως είναι ευέλικτο.

Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η ενεργειακή μετάβαση βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ανάγκες θα είναι πιο πιεστικές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης