Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι G20 αύξησαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα κατά 7% από το 2015

Οι G20 αύξησαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα κατά 7% από το 2015
Οι χώρες της G20 ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων ρύπων του συνόλου της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής

Tα κράτη μέλη της G20 αύξησαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα κατά 7% από το 2015, με την Κίνα και την Ινδία να δημιουργούν νέα εργοστάσια και τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα της Αυστραλίας να βρίσκoνται σε επίπεδα τρεις φορές υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, έδειξε έρευνα που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Εν όψει της συνόδου κορυφής που θα γίνει στην Ινδία μέσα την εβδομάδα, επτά μέλη της G20 - Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική και ΗΠΑ - δεν έχουν καταρτίσει ακόμη εθνικά σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα, ανέφερε η περιβαλλοντική ομάδα Ember, η οποία εστιάζει στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι χώρες της G20 ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων ρύπων του συνόλου της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής, με τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να φτάνουν στους 1,6 τόνους πέρυσι, έναντι 1,5 τόνων το 2015 και να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 1,1 τόνου, ανακοίνωσε η Ember.

Κίνα και Ινδία αυξάνουν τις εκπομπές

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο και η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, CO2, αύξησε τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 3,1 τόνους το 2022, σε ποσοστό +30% σε σχέση με 2015, παρά την προσθήκη 670 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την περίοδο αυτή.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί ότι θα αρχίσει να μειώνει την χρήση άνθρακα, αλλά όχι μέχρι την περίοδο 2026-2030, όπως έχει τεθεί από τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό του. Η Κίνα συνέχισε να αναπτύσσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και αυτή τη στιγμή έχει μονάδες εγκεκριμένες ή υπό κατασκευή δυναμικότητας 43 GW ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ισχύ αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η Ινδία αύξησε επίσης τις κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων ρύπων από τη χρήση άνθρακα της κατά 29% την ίδια περίοδο, σε 0,8 τόνους.

Αυστραλία και Νότια Κορέα οι μεγαλύτεροι ρυπαντές

«Η Κίνα και η Ινδία συχνά κατηγορούνται ως οι μεγάλοι ρυπαντές της παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα στον κόσμο. Αλλά αν λάβουμε υπόψη το συντελεστή του πληθυσμού, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία ήταν οι χειρότεροι ρυπαντές ακόμη το 2022», δήλωσε ο Dave Jones, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης της οργάνωσης Ember.

Η Αυστραλία έχει μειώσει τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από 25% σε σχέση με το 2015, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τους 4 τόνους. Οι κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 10% σε 3,3 τόνους την ίδια περίοδο, ωστόσο παραμένουν οι δεύτερες υψηλότερες στην G20.

«Ως ώριμες οικονομίες, θα πρέπει να ενισχύσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με φιλοδοξία και αρκετή σιγουριά ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα έως το 2030».

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G20 που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, οι χώρες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ενίσχυση των δεσμεύσεών τους για την κλιματική αλλαγή, με ορισμένες χώρες της Δύσης να επιρρίπτουν τις ευθύνες
στην Κίνα, κατηγορώντας την ότι μπλόκαρε τη συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης