Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ένας από τους πλέον βασικούς όρους εντολής για την προωθούμενη μελέτη ανάλυσης κόστους – οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης αφορά την υποχρέωση του ανάδοχου να εκτιμήσει (εκτός βέβαια από την οικονομική βιωσιμότητα του έργου) τα πιθανά οφέλη της Κύπρου από την ηλεκτρική διασύνδεση σε σύγκριση με τα πιθανά οφέλη αν αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η σημερινή τεχνολογία αποθήκευσης πράσινης ενέργειας (μπαταρίες) αλλά σε επόμενο στάδιο και η τεχνολογία αξιοποίησης του υδρογόνου.
Συνάγεται πως το Υπουργείο Ενέργειας επιθυμεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα που γίνονται αντιληπτά μέσα από τους όρους εντολής, να αξιολογήσει μέσω διεθνούς οίκου ένα από τα βασικά συμπεράσματα – εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ότι δηλαδή η ενεργειακή ασφάλεια που επιζητεί η Κύπρος μπορεί να εξασφαλιστεί ενωρίτερα και φθηνότερα μέσω συστημάτων αποθήκευσης, παρά μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ακριβώς γι’ αυτό, οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο συμβουλευτικός οίκος στον οποίο θα ανατεθεί η μελέτη θα παραλάβει αυτούσια την έκθεση της ΕΤΕπ για τη διασύνδεση που προωθεί η EuroAsia Interconnector, ώστε να την αξιολογήσει. Πληροφορούμαστε ακόμα ότι ο οίκος θα έχει στη διάθεσή του και σειρά άλλων μελετών, αποφάσεων και στοιχείων που αφορούν το έργο της EuroAsia. Μεταξύ άλλων, θα του δοθούν τεχνο-οικονομικές μελέτες που έκανε ο οίκος CESI (μάλλον για τον ιδιωτικό φορέα υλοποίησης), ανάλογη μελέτη της PWC, καθώς και σχετικές με το θέμα ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και στοιχεία-αξιολογήσεις από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ελλάδας).
Θα έχει επίσης πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, αποφάσεις του Υπουργικού ΣΥμβουλίου, νομοθεσίες και άλλα δεδομένα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική σε θέματα ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες, στη βάση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ.
Τα τρία σενάρια
Ο οίκος που θα αναλάβει τη μελέτη καλείται από το Υπουργείο Ενέργειας να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και την πιθανή χρησιμότητά του για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, τη βιωσιμότητά του και τα ευρύτερα οφέλη για τη χώρα και τους πολίτες.Ο μελετητής καλείται να αξιολογήσει τρία σενάρια και να προτείνει τον ρόλο που πρέπει να διεκδικήσει ή να μη διεκδικήσει το κράτος στο έργο:
Α. Να μην πραγματοποιηθεί η διασύνδεση.
Β. Αξιολόγηση διασύνδεσης με Κρήτη ή Ισραήλ ή και με τους δύο, σε σύγκριση με την ωφελιμότητα που θα είχε η αξιοποίηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Γ. Αξιολόγηση του οφέλους από πιθανή επέκταση της διασύνδεσης με την προσθήκη της Ιορδανίας ή άλλων χωρών, πάλι σε σύγκριση με τα οφέλη από την αποθήκευση ηλεκτρισμού μέσω μπαταριών.
– Θα ζητηθεί επίσης από τον οίκο να κάνει εκτίμηση κινδύνου για την υλοποίηση της διασύνδεσης, με έμφαση στους τεχνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Αξιολόγηση επενδυτών
Σημαντική επίσης είναι η πληροφορία ότι το Υπουργείο Ενέργειας κατέληξε στην απόφαση να περιλάβει στους όρους εντολής προς τον ανάδοχο της μελέτης την υποχρέωση να αξιολογήσει την καταλληλότητα και ικανότητα των σημερινών μετόχων της εταιρείας EuroAsia Interconnector για την υλοποίηση της διασύνδεσης.
Είναι γνωστό ότι και η κυπριακή Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν παρασκηνιακά εκφράσει ανησυχία για την τεχνογνωσία της EuroAsia και των συνεργατών της για να φέρουν σε πέρας ένα έργο με πολλές τεχνικές προκλήσεις αλλά και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν το έργο, μέσω δανεισμού ή προσέλκυσης επενδυτών, νοουμένου ότι σήμερα το κόστος του υπολογίζεται στα 2 δισ., χωρίς να αποκλείεται αύξησή του αν συνεχιστούν οι ανατιμήσεις βασικών πρώτων υλών στη διεθνή αγορά. Οι προβληματισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνογνωσία της EuroAsia ήταν ο λόγος που επέμεινε να ενταχθεί στη μετοχική δομή της εταιρείας ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, εκκρεμεί η μετατροπή του Letter of Intent των δύο πλευρών σε τελική συμφωνία.
www.worldenergynews.gr