CleanTechnica: Επανάσταση στην εξοικονόμηση νερού φέρνουν τα πλωτά ηλιακά

CleanTechnica:  Επανάσταση στην εξοικονόμηση νερού φέρνουν τα πλωτά ηλιακά
Ένα νέο πλωτό ηλιακό έργο στη Γιούτα μειώνει το κόστος επεξεργασίας νερού και βοηθά στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων

Μια νέα πλωτή συστοιχία ηλιακών πάνελ έχει φέρει επανάσταση στη Γιούτα, όπου οι υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας σημειώνουν σημαντική πρόοδο στον αγώνα τους να ενισχύσουν το προφίλ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο Πολιτείας. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο έργο μπορεί να εμπνεύσει παρόμοια έργα και όχι μόνο να φέρει πιο κοντά την ολοκληρωτική εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα αλλά και να εξοικονομήσει υδάτινους πόρους.

Η ευκαιρία των πλωτών ηλιακών πάνελ

Η ιδέα να βάλουμε τα ηλιακά πάνελ να επιπλέουν στο νερό μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η διάβρωση είναι ένα πρόβλημα. Άλλα πιθανά προβλήματα έχουν να κάνουν με την διασφάλιση της πρόσβασης για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής, τις διακυμάνσεις της στάθμης του νερού και την ανάπτυξη πάγου.

Ωστόσο, η πλωτή ηλιακή ενέργεια έχει προσελκύσει την προσοχή του ομοσπονδιακού Υπουργείου Ενέργειας. Το 2018, το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου συνέταξε μια έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες των πλωτών ηλιακών συστημάτων να αντιπροσωπεύσουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ .

Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για παράδειγμα, πρόσφατα καταμέτρησαν σχεδόν 480.000 λίμνες και ταμιευτήρες νερού, όλων των μεγεθών στις ΗΠΑ.

Η ομάδα του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου ( NREL) επέλεξε στη συνέχεια μόνο τους ταμιευτήρες και τις άλλες υποδομές νερού που έχουν κατασκευαστεί με ανθρώπινη παρέμβαση για αξιολόγηση στη μελέτη της. Έκαναν επίσης περαιτέρω περικοπές με βάση διάφορους τοπικούς οικονομικούς και τεχνολογικούς λόγους.

24.000 θέσεις κατάλληλες για πλωτά ηλιακά

Μετά από όλα αυτά, η ομάδα του NREL εντόπισε περισσότερες από 24.000 τοποθεσίες τις οποίες θεώρησε κατάλληλες για ανάπτυξη πλωτών ηλιακών πάνελ. Αν όλες αυτές οι τοποθεσίες αναπτυχθούν για πλωτή ηλιακή ενέργεια, μπορούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NREL.

Τα πλωτά ηλιακά πάνελ καταγράφουν εκρηκτική ανάπτυξη σε άλλα μέρη του κόσμου. Στις ΗΠΑ, όχι ιδιαίτερα. Το Νιου Τζέρσεϊ αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση, χάρη στην ανάπτυξη ενός συστήματος πλωτών ηλιακών πάνελ σε έναν ταμιευτήρα πόσιμου νερού από τον παγκόσμιο ειδικό σε πλωτή ηλιακή ενέργεια Ciel & Terre. Ένα δεύτερο σύστημα έχει επίσης τοποθετηθεί σε μια δεξαμενή μιας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Το πρόβλημα της ξηρασίας

Η σύνδεση των πλωτών ηλιακών πάνελ με τις υποδομές παροχής νερού κερδίζει προσοχή καθώς οι ερευνητές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα πλωτά ηλιακά βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού μειώνοντας την εξάτμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τις Πολιτείες των ΗΠΑ που διαθέτουν περιορισμένους υδάτινους πόρους, όπως η Γιούτα.

Πέρυσι, ο κυβερνήτης της Γιούτα, Spencer Cox, εξέδωσε μια δημόσια δήλωση στην οποία συνόψισε τις νέες και εξελισσόμενες προσπάθειες της κυβέρνησής του για εξοικονόμηση νερού κατά τη διάρκεια μιας ιστορικού μεγέθους ξηρασίας. Ο κυβερνήτης τόνισε τη σημασία της αποθήκευσης νερού, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων υδροφορέων καθώς και των υπέργειων δεξαμενών αλλά δεν έκανε καμιά αναφορά στις ΑΠΕ. Ίσως το νέο πλωτό ηλιακό έργο τον βοηθήσει να κάνει τη σύνδεση.

Μοντέλο προς αναπαραγωγή σε τρεις Πολιτείες

Το νέο έργο πλωτής ηλιακής ενέργειας θα εγκατασταθεί σε μια δεξαμενή συγκράτησης των υδάτων στη μονάδα επεξεργασίας νερού Signal Hill, την οποία διαχειρίζεται η τοπική υπηρεσία κοινής ωφέλειας Mountain Regional Water Special Service District. Η Mountain Regional διαχειρίζεται το σύστημα πόσιμου νερού για την πόλη Snyderville Basin κοντά στο Park City, στην κομητεία Summit.

Η τοπική εταιρεία παροχής ενέργειας Rocky Mountain Power παρείχε επιχορήγηση 400.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση του έργου και εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα.

Η περιοχή εξυπηρέτησης της ενεργειακής εταιρείας Rocky Mountain Power εκτείνεται πέρα από τη Γιούτα και περιλαμβάνει το Άινταχο και το Γουαϊόμινγκ, καλύπτοντας συνολικά 1,2 εκατομμύρια πελάτες. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο στο Snyderville Basin, η νέα πλωτή ηλιακή συστοιχία μπορεί να γίνει μοντέλο για αναπαραγωγή σε όλη την περιοχή που εκτείνεται στις τρεις αυτές Πολιτείες.

Η συγκεκριμένη προοπτική αναμένεται στη συνέχεια να δώσει νέα ώθηση στο σχέδιο απανθρακοποίησης της Rocky Mountain Power, το οποίο απαιτεί το κλείσιμο όλων των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πολιτεία μέχρι το 2032. Το σχέδιο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στόχευσης απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, της μητρικής εταιρείας, PacifiCorp.

«Πρώτον και κύριον, θα πετύχουμε άμεσα την επιτάχυνση της ενίσχυσης των προμηθειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης», δηλώνει ο Rick Link, ανώτερος αντιπρόεδρος της PacifiCorp για θέματα σχεδιασμού και βελτιστοποίησης προμηθειών στην τοπική εφημερίδα Salt Lake Tribune. Ο Link σπεύδει να αναγνωρίσει επίσης ότι ο Νόμος για τη μείωση του Πληθωρισμού (IRA) του Biden 2022 έχει επιταχύνει τις προσπάθειας απανθρακοποίησης της PacifiCorp.

Πλωτά ηλιακά έναντι πυρηνικής ενέργειας
 
Η Tribune σημειώνει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό μέρος του σχεδίου αυτού, αν και αυτό μένει να φανεί. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο 500 μεγαβάτ στο Kemmerer του Ουαϊόμινγκ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2029, με τα κιλοβάτ μηδενικών εκπομπών να προορίζονται για τη Γιούτα. Δεν ξέρουμε όμως ακόμη τι πιστεύουν οι κάτοικοι του Ουαϊόμινγκ για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή τους. Δεν έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση και η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο στόχος της μητρικής εταιρείας για πλήρη απανθρακοποίηση ως το 2029 είναι περισσότερο φιλόδοξος παρά ρεαλιστικός.

Η πρόταση του Yale E360 για την εξοικονόμηση νερού

Εν τω μεταξύ, η δημιουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Ουαϊόμινγκ δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιορισμένων υδάτινων πόρων της Γιούτα. Το 2016, το περιβαλλοντικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Yale Yale E360 πρότεινε ως λύση την εγκατάσταση πλωτών ηλιακών πάνελ σε δύο μεγάλες δεξαμενές του ποταμού Κολοράντο, τη λίμνη Mead στην Αριζόνα και τη λίμνη Powell, η οποία εκτείνεται μεταξύ της Γιούτα και της Αριζόνα.

«Η λίμνη Powell χάνει περίπου 860.000 κυβικά στρέμματα ετησίως λόγω της εξάτμισης του νερού και της διάβρωσης των όχθεων», παρατήρησε το Yale E360, σημειώνοντας ότι τα πλωτά ηλιακά πάνελ «μπορούν να μειώσουν την εξάτμιση σε ξηρά κλίματα έως και 90%».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Yale Ε360, η τοποθέτηση πλωτών ηλιακών πάνελ σε έκταση μόνο 6% της λίμνης Mead θα παράγει τουλάχιστον 3.400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ή και περισσότερα, ξεπερνώντας κατά πολύ την παραγωγή του προτεινόμενου πυρηνικού σταθμού Kemmerer.

Το έργο έχει αναλάβει η κορυφαία Ameresco 

Σε μια άλλη ένδειξη ότι το έργο στο Signal Hill μπορεί να παρακινήσει παρόμοια έργα αλλού, η Mountain Regional Power χρησιμοποίησε την κορυφαία εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Ameresco για την κατασκευή των νέων πλωτών ηλιακών πάνελ. Η Ameresco είναι μια εταιρεία που εργάζεται για τη συνολική ενεργειακή αναμόρφωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, κι έχει αναλάβει να εκτελέσει ένα νέο πλωτό ηλιακό έργο στο Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως περιγράφεται από την Ameresco, το πλωτό ηλιακό έργο Signal Hill θα αποτελεί ένα σύστημα εγκαταστημένης ισχύος 589,7 κιλοβάτ, συνεχούς ρεύματος, το οποίο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στη μονάδα επεξεργασίας και θα εκτρέπει την περίσσεια στο δίκτυο. Συνολικά, η Ameresco αναμένει ότι το συγκεκριμένο πλωτό ηλιακό έργο θα παράγει 887.712 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως όταν ολοκληρωθεί η σύνδεσή του τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η Ameresco εκτιμά ότι η πλωτή ηλιακή συστοιχία θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 384 μετρικούς τόνους, «που ισοδυναμούν με εξοικονόμηση 43.211 γαλονιών βενζίνης ετησίως ή με αποτροπή της καύσης 430.160 λιβρών άνθρακα». Αυτό σημαίνει μείωση της καύσης άνθρακα κατά 215 τόνους, που είναι πάντως αμελητέα σε σχέση με τα εκατομμύρια των τόνων άνθρακα που καίγονται ακόμη στη Γιούτα κάθε χρόνο. Ωστόσο, είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ.

Τα οικονομικά οφέλη της πλωτής ηλιακής ενέργειας

Ο άνθρακας εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει το 53% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γιούτα, με στοιχεία 2022. Η Πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τα οικονομικά οφέλη της πλωτής ηλιακής ενέργειας αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο.

Η Ameresco υπολογίζει ότι το νέο πλωτό ηλιακό έργο θα αντισταθμίσει το 92% της τρέχουσας χρήσης του δικτύου του Signal Hill, μειώνοντας το κόστος ενέργειας για τη Mountain Regional Power κατά 80%.

Τα τελικά οφέλη για την ευρύτερη υδάτινη περιοχή και τον πελάτη της έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κυβερνήτης Kox και άλλοι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι στη Γιούτα ακόμη επιδίδονται σε μια σκληρή ρητορική ενάντια στις επενδύσεις ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική, διακυβέρνηση), αποδίδοντας τις σε «σχέδιο του Σατανά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης