Ενέργεια

Αυτονομείται η Γαλλία από την Ευρώπη στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις - Τι δήλωσε η γαλλίδα ΥΠΕΝ

Αυτονομείται η Γαλλία από την Ευρώπη στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις - Τι δήλωσε η γαλλίδα ΥΠΕΝ

Κομβικό σημείο είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με τις προτάσεις της ΕΚ είναι η χρήση αμφίδρομων συμβάσεων για διαφορά (CFD) για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Η Γαλλία θα μεταρρυθμίσει την αγορά ενέργειας της για να προστατεύσει τις εγχώριες εταιρείες από την αστάθεια των τιμών σε εθνικό επίπεδο, εάν δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της στις συζητήσεις με την ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της χώρας σύμφωνα με το Montel.

«Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει στην αποστολή μακροπρόθεσμων σημάτων. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια συζήτηση γύρω από τη θέση της πυρηνικής ενέργειας. Θα είμαι πολύ σαφής – εάν αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν λειτουργήσει, θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher σε εκδήλωση που διοργάνωσε η γαλλική συνομοσπονδία εργοδοτών, Medef.

«Θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας από την αστάθεια των τιμών γιατί αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος: η αδυναμία πρόβλεψης του πλαισίου στο οποίο θα γίνουν οι επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί» από τον ρυθμό των συνομιλιών με την ΕΕ.

Η Ισπανία, ως σημερινός κάτοχος της προεδρίας της ΕΕ, ανέλαβε την πρόκληση τον Ιούλιο να συνάψει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτάθηκαν τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του έτους, πρώτα μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στη συνέχεια με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Σημείο κολλήματος με τους Γερμανούς

Ένα βασικό κομβικό σημείο είναι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με τις προτάσεις της ΕΚ να επιτρέψουν τη χρήση αμφίδρομων συμβάσεων διαφοράς (CFD) για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος της μεταρρύθμισης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει εργαλεία που ήδη εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των γαλλικών αρχών.

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στον Montel τον Ιούνιο ότι η Γαλλία σκέφτεται έναν συνδυασμό συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs) και συμβάσεων για διαφορά (CFD) για να αντικαταστήσει τον κανονισμό Arenh που διέπει την πώληση της πυρηνικής παραγωγής της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF.

Ο κανονισμός Arenh, ο οποίος υποχρεώνει την EDF να πουλά έως και 100 TWh της ετήσιας πυρηνικής παραγωγής της σε ανταγωνιστές με 42 ευρώ/MWh, πρόκειται να λήξει στα τέλη του 2025.

Η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να εισαγάγει έναν νέο κανονισμό μόλις τελείωσε το Arenh, καθώς ήταν απλώς «ένας άλλος τρόπος να πουλήσουμε τη δύναμή μας», είπε ο Pannier-Runacher.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης