Ενέργεια

Ιταλία: Θέλει κυρίαρχο ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο με την επέκταση του TAP

Ιταλία: Θέλει κυρίαρχο ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο με την επέκταση του TAP
Ο TAP έχει επιχειρησιακή ικανότητα 10 bcm ετησίως, με σχέδια να διπλασιάσει τις ροές του σε 20 bcm έως το 2027

 Η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερο ρόλο, του κόμβου ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ μέσω της επέκτασης του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και στενότερων δεσμών με βασικούς παραγωγούς φυσικού αερίου στην Αφρική σύμφωνα με το energymarketprice.

Η Ιταλία πίστευε ότι ο αγωγός - ένα τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία - προοριζόταν να παίξει θεμελιώδη ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης, δήλωσε αργά την Τρίτη ο Ιταλός υφυπουργός Alfredo Mantovano.

Ο TAP έχει επιχειρησιακή ικανότητα 10 bcm ετησίως, με σχέδια να διπλασιάσει τις ροές του σε 20 bcm έως το 2027.

Δεδομένου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε επιδεινώσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ο Mantovano είπε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται τώρα για τον εντοπισμό ευκαιριών εντός της κρίσης».

Ο Mantovano επικαλέστηκε συμφωνίες που έγιναν τον Ιανουάριο με την Αλγερία και τη Λιβύη για περαιτέρω ενίσχυση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο να γίνει βασικός κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρώπη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni είπε τον Απρίλιο ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Χρηματοδότηση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός κόμβος φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη για να βοηθήσει την περιοχή να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, με την υποδομή του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, συμπεριλαμβανομένου του TAP, να βοηθά στη διαδικασία.

Ο TAP ήταν επίσης ο δικαιούχος της μεγαλύτερης συμφωνίας χρηματοδότησης έργων που συμφωνήθηκε ποτέ για υποδομές από την ΕΕ, λαμβάνοντας σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων δομής και εγγυήσεων.

Η Meloni και ο προκάτοχός της Mario Draghi ενίσχυσαν τις σχέσεις με χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο στη Βόρεια Αφρική μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η χώρα είχε μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στο «σχεδόν μηδέν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξημένης παροχής LNG και χάρη στους τρεις αγωγούς που συνδέουν την Ιταλία με την Αλγερία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αλγερία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας, με το Αζερμπαϊτζάν μέσω TAP να κατέχει την δεύτερη θέση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το φυσικό αέριο να διαδραματίσει «απαραίτητο ρόλο» στο ενεργειακό της σύστημα, σύμφωνα με την αναθεώρηση του ενεργειακού οδικού χάρτη της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης