Ενέργεια

TotalEnergies: Εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης άνθρακα με νέο project στη Β. Θάλασσα

TotalEnergies: Εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης άνθρακα με νέο project στη Β. Θάλασσα
Η Ευρώπη έχει εκτιμώμενη θεωρητική ικανότητα 500 GT για αποθήκευση CO₂
Σχετικά Άρθρα

Ο ενεργειακός γίγαντας TotalEnergies έχει θέσει σε κίνηση τους τροχούς για να επεκτείνει το αποτύπωμα αποθήκευσης άνθρακα στη Βόρεια Θάλασσα, συνάπτοντας συμφωνία με την CapeOmega Carbon Storage, θυγατρική εξ ολοκλήρου της CapeOmega, για την απόκτηση του μερίδιού της σε άδεια εξερεύνησης αποθήκευσης CO2 στα ανοικτά της Νορβηγίας, σύμφωνα με το Reuters.

Χάρη στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η TotalEnergies θα πάρει στα χέρια της το 40% συμμετοχής της CapeOmega στην άδεια εξερεύνησης αποθήκευσης CO2 ExL004 που σχετίζεται με το έργο Luna, το οποίο βρίσκεται 120 km υπεράκτια του Μπέργκεν σε 200 μέτρα βάθος νερού.

Η άδεια, που διαχειρίζεται η Wintershall Dea με ποσοστό 60% καλύπτει έκταση 453 km2 και βρίσκεται δίπλα στο υπό ανάπτυξη έργο αποθήκευσης CO2 του Northern Lights (στο οποίο η TotalEnergies κατέχει μερίδιο 33%) με την πρώτη φάση να ξεκινά το 2024.

Ο Arnaud Le Foll, Senior Vice-President New Business – Carbon Neutrality στην TotalEnergies, σχολίασε: «Αυτή η συναλλαγή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη της προσφοράς αποθήκευσης CO2: με την επιτυχή εξερεύνηση, αυτή η περιοχή θα μπορούσε να επιτρέψει την αποθήκευση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων CO2 από δύσκολες βιομηχανίες στην Ευρώπη. «Με την έναρξη του Northern Lights το 2024 και άλλα έργα υπό ανάπτυξη στην Ολλανδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η TotalEnergies χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης άνθρακα παγκόσμιας κλάσης σε όλη τη Βόρεια Θάλασσα. Η Νορβηγία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτό το χαρτοφυλάκιο χάρη στις μεγάλες γεωλογικές αποθήκες και τις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές της».

Οι δυνατότητες της Ευρώπης

Με βάση τα δεδομένα του Westwood, η Ευρώπη έχει εκτιμώμενη θεωρητική ικανότητα 500 GT για αποθήκευση CO₂ τόσο σε αλμυρούς υδροφορείς όσο και σε εξαντλημένα πεδία υδρογονανθράκων. Ενώ η Νορβηγία συνεχίζει να προσφέρει εκτάσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου αδειοδότησης αποθήκευσης άνθρακα με την προσφορά 20 αδειών αποθήκευσης άνθρακα σε 12 εταιρείες.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS), με δύο περιοχές να έχουν ανακοινωθεί έως τον Ιούλιο του 2023, ενώ οι αρχές έχουν χορηγήσει δύο άδειες εκμετάλλευσης για αποθήκευση CO2. Η Νορβηγία σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς με την Ευρώπη και να άρει τα εμπόδια στις μεταφορές CO₂.

79.jpg



Η Πράσινη Συμμαχία και ο ρόλος της TotalEnergies

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ και η Νορβηγία ίδρυσαν την Πράσινη Συμμαχία τους τον Απρίλιο του 2023, για να ενισχύσουν τις κοινές δεσμεύσεις τους για το κλίμα και τη συνεργασία τους για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Επιπλέον, το Βέλγιο και η Νορβηγία ξεκίνησαν πρόσφατα επίσημες διαπραγματεύσεις για διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση CO₂. Η TotalEnergies είναι ένας από τους ενεργειακούς γίγαντες που έχουν αναγνωρίσει τη χρησιμότητα του CCS στον περιορισμό των εκπομπών. Ως αποτέλεσμα, ο Γάλλος παίκτης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτρέψει την απαλλαγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τον άνθρακα μέσω έργων όπως το Northern Lights στη Νορβηγία, το Aramis στην Ολλανδία και το Bifrost στη Δανία. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης