Ενέργεια

Δέσμευση άνθρακα: Άδειες στη Βόρεια Θάλασσα έδωσε η Νορβηγία

Δέσμευση άνθρακα: Άδειες στη Βόρεια Θάλασσα έδωσε η Νορβηγία
Η άδεια εξερεύνησης, που βρίσκεται ανατολικά του κοιτάσματος Sleipner Øst, έχει εκχωρηθεί στις Sval Energi, Storegga Norway και Neptune Energy Norway σύμφωνα με την Offshore
Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας χορήγησε άδεια εξερεύνησης για αποθήκευση CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS) ανατολικά του κοιτάσματος Sleipner Øst, στη Βόρεια Θάλασσα σε τρεις εταιρείες: τις Sval Energi, Storegga Norway και Neptune Energy Norway, όπως γράφει η Offshore.

Η Sval Energi θα είναι ο χειριστής, με μερίδιο 40%, ενώ η Storegga και η Neptune Energy θα κατέχουν από 30% η καθεμία.


Υπενθυμίζουμε ότι οι εταίροι ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι είχαν υποβάλει αίτηση για το έργο αποθήκευσης CO2 Trudvang στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξασφαλίσουμε την πρώτη μας άδεια αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία.

Η Βόρεια Θάλασσα έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει κόμβος αποθήκευσης άνθρακα, δεδομένης της εγγύτητας με εκπομπές CO2 και της γεωλογίας που είναι κατάλληλη για αποθήκευση CO2», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Neptune Energy στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, Odin Estensen.

«Η Neptune Energy έλαβε πρόσφατα τρεις άδειες αποθήκευσης CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζουμε να προχωράμε το έργο αποθήκευσης άνθρακα L10 στην Ολλανδία.
Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αποθηκών άνθρακα που θα συνδέονται με τις βασικές περιοχές μας στη Βόρεια Θάλασσα».
norway.PNG
Δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η άδεια προσφέρεται με δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών με εγκατεστημένα mileposts που εξασφαλίζουν γρήγορη και αποτελεσματική πρόοδο ή την απόσυρση εάν οι κάτοχοι άδειας δεν πραγματοποιήσουν το έργο αποθήκευσης.

Τα πρώτα βήματα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή τρισδιάστατης σεισμικής απόκτησης, μελέτες G&G, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης γεωγραφικής μοντελοποίησης και ταμιευτήρων, καθώς και μελέτες για την αξιολόγηση του κινδύνου διαρροής και της στρατηγικής έγχυσης, που αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Μετά από αυτό, θα πραγματοποιηθούν μελέτες ανάπτυξης πεδίου και θα επιλεγεί μια προτιμώμενη ιδέα ανάπτυξης, ακολουθούμενη από σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας (ΠΟΠ) και τελική επενδυτική απόφαση (FID) εάν οι εταίροι αποφασίσουν να προχωρήσουν στο έργο.

«Η δέσμευση και η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων CO2 είναι σημαντική για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τη διατήρηση των βιομηχανικών θέσεων εργασίας στη Νορβηγία και την Ευρώπη.

Η χορήγηση αυτής της νέας άδειας συμβάλλει στο να διαδραματίσει η Νορβηγία σημαντικό ρόλο στη δημιουργία εμπορικής αποθήκευσης CO2 μεγάλης κλίμακας για ευρωπαϊκές πηγές εκπομπών», δήλωσε ο Terje Aasland, υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας.

Πέντε οι υποψήφιες

Οι νορβηγικές αρχές εξέτασαν αιτήσεις από πέντε εταιρείες μετά την ανακοίνωση της κατάλληλης τοποθεσίας τον Ιανουάριο.
Το βραβείο αντιπροσωπεύει την πέμπτη φορά που απονέμεται έκταση για αποθήκευση CO2 στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας και την έβδομη άδεια.

Πριν από αυτό, χορηγήθηκαν πέντε άδειες στη Βόρεια Θάλασσα, εκ των οποίων δύο ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο και μία στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
«Είναι σημαντικό να διατίθεται ελκυστικός αποθηκευτικός χώρος σε εταιρείες που έχουν συγκεκριμένα βιομηχανικά σχέδια που συνεπάγονται την ανάγκη αποθήκευσης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να προσφέρω αυτήν την άδεια εξερεύνησης σε τρεις νέες εταιρείες.
Χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της αποθήκευσης CO2 ως μια νέα, σημαντική, εμπορική ναυτιλιακή βιομηχανία στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο Aaslan

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης