Περιβάλλον

Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον τουρισμό στη Νότια Ευρώπη

Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον τουρισμό στη Νότια Ευρώπη
Ορισμένοι Ευρωπαϊκοί προορισμοί θα υποφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν «δεν θα υπάρχει κανένα μέρος για να γλιτώσουν οι άνθρωποι από τη ζέστη»
Σχετικά Άρθρα

Οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη για χιλιάδες ανθρώπους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomgerg. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από πιο πρόσφατες υπενθυμίσεις ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την Ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία να έρθει αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή και να δράσει γρήγορα.

Δυσμενείς οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή

Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο έντονα στην νότια Ευρώπη, και οι φλόγες στην Ελλάδα αποτελούν μία φρικτή επανάληψη των φονικών πυρκαγιών, που ταλαιπώρησαν τη χώρα το 2021. Η ανυπόφορη ζέστη φέτος ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, καθώς επίσης και τους τουρίστες στο νησί της Σαρδηνίας στην Ιταλία να περιοριστούν σε εσωτερικούς χώρους. Και αυτά συνέβησαν μόνο με 1.2 βαθμούς Κελσίου πάνω απο τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Η κλιματική αλλαγή σε μερικά μέρη κάνει μη αναγνωρίσιμο το φιλικό για τους τουρίστες κλίμα. Μία μελέτη του 2019 προβλέπει ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα θυμίζει εκείνο της πόλης Marrakesh στη βόρεια Αφρική. Το Λονδίνο θα θυμίζει Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη Βουδαπέστη. Αυτό θα προκαλέσει τεκτονική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, η οποία συνεισέφερε 1.9 τρις ευρώ στην περιφερειακή οικονομία το περασμένο έτος, και θα επαναχαρτογραφήσει τα ταξιδιωτικά μοτίβα με τρόπο που πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

TELIKOOOO.jpg

Η βιομηχανία του τουρισμού δεν είναι ακόμη έτοιμη

Η βιομηχανία ίσως δεν το έχει λάβει υπόψιν πλήρως ακόμη. «Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας που μόλις τώρα ξεκινάει να αφυπνίζεται», είπε η Catharina Martinez-Pardo, συνεργάτης στο Boston Consulting Group, η οποία ειδικεύεται στο κλίμα και στη βιωσιμότητα της φιλοξενίας. «Δεν θεωρώ ότι είναι πραγματικά έτοιμοι».

Αν και ο Ευρωπαϊκός τομέας του τουρισμού υπολογίζεται να αυξηθεί κατά μέσο ετήσιο όρο 3.3% το 2023, η συχνότητα των ακραίων συμβάντων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε βορειότερες τοποθεσίες. Τα κύματα καύσωνα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικό προορισμό σε βάθος χρόνου ή, το λιγότερο, να μειωθεί η ζήτηση το καλοκαίρι.

Νέοι τουριστικοί προορισμοί

Βαρύ θα είναι, τότε, το τίμημα για χώρες, οι οποίες στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη στους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, όπου το 2022 ο τουρισμός αποτελούσε το 14.9% της εγχώριας οικονομίας, η Ιταλία με ποσοστό 9.1% και με ποσοστό 8.5% η Ισπανία.

Ορισμένοι Ευρωπαϊκοί προορισμοί θα υποφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν «δεν θα υπάρχει κανένα μέρος για να γλιτώσουν οι άνθρωποι από τη ζέστη», ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ο Eduardo Santander, διευθυντής του European Travel Commission. Για τους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει είτε ότι θα κατευθύνονται προς τη Βόρεια Ευρώπη είτε ότι θα ταξιδεύουν χειμώνα και άνοιξη αντί για το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι θα προγραμματίζουν τις διακοπές τους βασιζόμενοι στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα επικρατούν στους προορισμούς τους.

Οι φωτιές στην Ελλάδα

Χθες Δευτέρα 24.07, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 162 πυρκαγιές και 2.466 ακόμη τουρίστες και ντόπιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου και 59 διασωθέντων από παραλία από τις λιμενικές αρχές. Ακόμη, καθώς η φωτιά στα δάση της Ρόδου απειλεί 5 ακόμη οικισμούς, μία ακόμη εντολή εκκένωσης δόθηκε στους πολίτες.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή. «Έχουμε πόλεμο»

TOYYTIIT.webp

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης