Για τις πυρκαγιές, τις εκκενώσεις και την μελλοντική τους αντιμετώπιση, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στην τηλεόραση του Bloomberg.
Όπως είπε, έγινε και γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια εκκένωσης από θαλάσσης και ξηράς και ακολουθεί η προσπάθεια φιλοξενίας των τουριστών στις φλεγόμενες περιοχές και ασφαλούς επιστροφής τους.
Αυτές οι εκκενώσεις είναι περιπτωσιακές.
Τα πράγματα τώρα δείχνουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.
Επίδραση στον τουρισμό
Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις, τόνισε πως, δεν γνωρίζουμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες όμως οι φωτιές και οι εκκενώσεις στην Ρόδο δεν επιδρούν μαζικά στον υπόλοιπο τουρισμό.
Όμως αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια νέα κανονικότητα γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ, η Μεσόγειος είναι hot spot, είχαμε δύο μεγάλα συνεχόμενα κύματα καύσωνα και δεν έχει ξεθυμάνει το δεύτερο ακόμη.
Πρέπει να πάμε 20 – 30 χρόνια πίσω για να θυμηθούμε ανάλογο καύσωνα.
Το πρόβλημα αυτό θα είναι μόνιμο και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να προλαβαίνουμε όσο μπορούμε περισσότερο γιατί δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Μεσογείου, είναι της Ευρώπης και των ΗΠΑ ο συνδυασμός υπερβολικής ζέστης με τεράστιες πυρκαγιές.
Προγραμματισμός
Ερωτώμενος με αφορμή την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη πως «είμαστε σε πόλεμο» δεδομένης της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο, πως θα επηρεάσει τον τουριστικό προγραμματισμό, απάντησε: δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και είναι δύσκολο να προβλέψουμε γιατί τα κλιματικά μοντέλα είναι απρόβλεπτα με όρους χρόνου και τόπου όπου θα ξεσπάσουν… το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ζούμε μια κρίση, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο.
Το μόνο που κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε: έχουμε ενισχύσει πολύ τον στόλο μας σε εναέρια μέσα, πυροσβέστες, καλύτερο έλεγχο και συντονισμό και ξοδεύουμε πολύ μεγάλα ποσά στην πρόληψη σε σχέση με το παρελθόν και έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ καλό μηχανισμό ειδοποίησης σε περίπτωση ανάγκης ώστε να μην ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές.
Επιπτώσεις, έκταση
Όσον αφορά την έκταση των επιπτώσεων στον τουρισμό αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα που μεταδίδεται σχετικά με το τι συμβαίνει, τον αριθμό που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα και αυτός είναι μικρός σε σχέση με τα εκατομμύρια που έρχονται κάθε χρόνο στην χώρα μας αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη κυρίως, εδώ μπορούμε να παρέμβουμε και να καταφέρουμε, να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις φωτιές που ούτως ή άλλως συμβαίνουν και στην Ιταλία και στην Καλιφόρνια, Ισπανία, Γαλλία εδώ και πρέπει να προετοιμαζόμαστε είναι μια νέα πραγματικότητα.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το τι κάνει η κυβέρνηση με τον τουρισμό όσον αφορά την πρόληψη, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως όσον αφορά την τουριστική βιομηχανία χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, που χτίζονται / τοποθετούνται τουριστικές μονάδες πόσο προετοιμασμένες είναι και τι κάνουν σε περίπτωση φωτιάς, πρέπει να έχουμε ζώνες άμυνας των περιοχών και των δασών στην Μεσόγειο ιδιαίτερα στον Νότο που ανήκει και η Ελλάδα, που είναι πιο ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες άρα χρειάζονται προστασία και πρόληψη γιατί έχουμε περισσότερη υγρασία, διαφορετική ποικιλία χλωρίδας.
Και παλαιότερα καίγονταν τα δάση αλλά όχι σε αυτή την έκταση τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά πρέπει να τα διαχειριστούμε διαφορετικά όπως να αφαιρέσουμε τις μάζες των υλικών που μαζεύονται στα δάση καθαρίζοντάς τα και μειώνοντας τον κίνδυνο.
www.worldenergynews.gr