Ενέργεια

Aggregate EU: Aτήματα από 49 εταιρείες για την προμήθεια 15,92 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

Aggregate EU: Aτήματα από 49 εταιρείες για την προμήθεια 15,92 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

Το 50% των αιτημάτων αφορά την προμήθεια LNG

 

Ισχυρό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πρόσκληση της ΕΕ για την προμήθεια 15,92 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, στο πλαίσιο της κοινής πλατφόρμας ενιαίων αγορών Aggregate EU, γεγονός που δείχνει ότι οι εταιρίες προμήθειας άρχισαν να εμπιστεύονται μια διαδικασία που κατά την πρώτη φάση της είχαν αντιμετωπίσει πολύ επιφυλακτικά.


To σύνολο των 15,92 δισ. κμ προέκυψε από το άθροισμα των αιτημάτων αγοράς και πώλησης των 49 εταιριών, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου προμηθειών μέσω της πλατφόρμας.

Τα αιτήματα αγοράς αφορούν σε μηνιαίες παραδόσεις από τον Αύγουστο 2023 έως τον Μάρτιο 2025 και σχεδόν το 50% αφορά στην προμήθεια υγροποιημένου αερίου ( LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι προσφορές των προμηθευτών, που υποβλήθηκαν μεταξύ 7 και 10 Ιουλίου, περιλαμβάνουν όγκους, τιμές και σημεία παράδοσης. Ρωσικές εταιρείες απαγορεύεται να συμμετάσχουν, καθώς στόχος της όλης πρωτοβουλίας της ΕΕ είναι να κόψει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα στις αποθήκες αερίου της Ευρώπης θα έχουν αναπληρωθεί πριν τον επόμενο χειμώνα.

Ο πρώτος γύρος των κοινών ευρωπαϊκών προμηθειών αερίου διενεργήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο. Η ζήτηση αφορούσε 11,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και οι προσφορές έφθασαν στα 13,4 δισ. κ.μ.. Η εταιρία Prisma, που είναι ο πάροχος της πλατφόρμας AggregateEU, αντιστοίχισε 10,9 δισ. κμ προσφορών με πιθανούς αγοραστές στον πρώτο γύρο των κοινών αγορών.

Ας σημειωθεί ότι η διαδικασία αντιστοίχισης, που θα επαναληφθεί και στον δεύτερο γύρο, δεν είναι δεσμευτική και ότι οι εταιρίες πρέπει να διαπραγματευτούν διμερείς συμβάσεις για να επιβεβαιώσουν τις λεπτομέρειες. Ούτε η Prisma, ούτε η Κομισιόν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Παράδοση φυσικού αερίου

Τα αιτήματα παράδοσης φυσικού αερίου μέσω αγωγού μπορούν να υποβληθούν για παράδοση σε οποιοδήποτε από τα 21 εικονικά σημεία συναλλαγών στην Ευρώπη, ενώ τα αιτήματα για προμήθεια LNG πρέπει να αφορούν σε παραδόσεις είτε σε βόρειο είτε σε νότιο εικονικό σημείο συναλλαγών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι πρώτες συμβάσεις για παραδόσεις αερίου, που έκλεισαν μέσω της πλατφόρμας έχουν ήδη υπογραφεί. Η Κομισιόν δεν έχει δώσει στοιχεία σχετικά με τις τιμές ή τους όγκους. Στη πλατφόρμα AggregateEU έχουν εγγραφεί περισσότερες από 150 εταιρίες, ανάμεσά τους και ελληνικές, είτε για να αγοράσουν, είτε για να πουλήσουν φυσικό αέριο.

Εν τω μεταξύ, η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου παραμένει υψηλή για την εποχή, με αναλυτές να εκτιμούν ότι με κανονικούς ρυθμούς έγχυσης ο στόχος πλήρωσης του 90% της δυναμικότητας των αποθηκών μπορεί να επιτευχθεί δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο αντί του Νοεμβρίου, που έχει θέσει ως προθεσμία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες στο 80% της δυναμικότητάς τους κατά μέσον όρο, έναντι 62%, πέρυσι τέτοια εποχή.

Εξάλλου το συμβόλαιο TTF για παράδοση τον Αύγουστο έκλεισε χθες στα 27,2 ευρώ/MWh. To premium των 20 ευρώ για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, των οποίων η τιμή χθες στο ολλανδικό hub διαμορφώθηκε στα 49,16 ευρώ/MWh, καταδεικνύει τις ανησυχίες της αγοράς για τις εξελίξεις κατά την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, αν και μέχρι στιγμής τα υψηλά αποθέματα και η μειωμένη ζήτηση δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν την ανοδική δυναμική των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης