Ενέργεια

Έκθεση ΙΕΑ: Επιτάχυνση ροών των ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση

Έκθεση ΙΕΑ: Επιτάχυνση ροών των ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση
Οι  παγκόσμιοι ηγέτες επιβεβαίωναν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις μέσω της αυξημένης παγκόσμιας συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης του ΙΕΑ για την ενεργειακή μετάβαση και ένα βιώσιμο μέλλον, ο Fatih Birol και ο Διευθύνων Σύμβουλος του IFC, Makhtar Diop έκαναν τις δικές τους καίριες τοποθετήσεις στους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα βασικά εμπόδια και τον τρόπο άρσης τους, αναφορικά με τον καθορισμό των πολιτικών δράσεων και των χρηματοδοτικών μέσων που μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τις ροές ιδιωτικών κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση

Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα απαιτήσει τον υπερτριπλασιασμό των δαπανών για την καθαρή ενέργεια, έως το 2030, πολύ πέρα από την ικανότητα της δημόσιας χρηματοδότησης.

«Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου το δυναμικό για καθαρή ενέργεια είναι ισχυρό, αλλά το επίπεδο των επενδύσεων είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε ταχύτητα και κλίμακα και να αναπτύξουμε επειγόντως περισσότερα επενδυτικά έργα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του IFC, Makhtar Diop. «Αυτή η έκθεση αποτελεί έκκληση για δράση και προσφέρει έναν σαφή οδικό χάρτη για το τι χρειάζεται για την επίτευξη τόσο των κλιματικών όσο και των ενεργειακών στόχων».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες επιβεβαίωναν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις μέσω της αυξημένης παγκόσμιας συνεργασίας.

Η Δήλωση των Βερσαλλιών για «την κρίσιμη δεκαετία για την ενεργειακή απόδοση» προτρέπει όλα τα μέρη και τους ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι αργότερα φέτος να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους και να ενισχύσουν την εφαρμογή της πολιτικής ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Μεταξύ άλλων ο Birol στα ταξίδια που έχε κάνει σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στο Ομάν απηύθυνε κάλεσμα  για μια φιλόδοξη ατζέντα από την G20 για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και μεγαλύτερες προσπάθειες για να μπορέσουν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παίξουν τον ρόλο τους μέσω της κινητοποίησης δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου.

89_2.png

Οι ευκαιρίες του Ομάν και το υδρογόνο

Θα χρειαστούν επίσης επενδύσεις σε οικονομίες παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν σε καθαρότερη ενέργεια, αλλά υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες.  Η πρόσφατη έκθεσή του Οργανισμού, «Renewable Hydrogen from Oman: A Producer Economy in Transition», δείχνει πόσο πλούσιοι ανανεώσιμοι πόροι και τεράστιες εκτάσεις γης θα μπορούσαν να κάνουν το Ομάν ανταγωνιστικό προμηθευτή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών έως το 2030.

Ο  Birol παρουσίασε την έκθεση στον Υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών του Ομάν Salim Al Aufi κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης με ανώτερους ηγέτες και αναλυτές του IEA στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι. Το Ομάν στοχεύει να παράγει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως έως το 2030, έως 3,75 εκατομμύρια τόνους έως το 2040 – και έως 8,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, που θα είναι μεγαλύτερο από τη συνολική ζήτηση υδρογόνου στην Ευρώπη σήμερα

Η κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Ομάν σε 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2030 θα απαιτούσε σωρευτικές επενδύσεις περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα απαιτηθούν επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανέλθει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 20%, αναφέρει η έκθεση. Η επίτευξη των στόχων του και η χρήση του 1/3 του ανανεώσιμου υδρογόνου για οικιακές χρήσεις θα συμβάλει σημαντικά στη μετάβαση της καθαρής ενέργειας του Ομάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης