Ενέργεια

Έρχονται αύξησεις στα τέλη δικτύου μετά την συγχώνευση των δυο ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ

Έρχονται αύξησεις στα τέλη δικτύου μετά την συγχώνευση των δυο ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ

 Εν αναμονή των προτάσεων της Italgas στην ΡΑΑΕΥ

 

Σχετικά Άρθρα
Νέα μάχη για τα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου αναμένεται το Φθινόπωρο καθώς η Italgas που έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών θα προχωρήσει στη συγχώνευση των δυο ΕΔΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας καθώς και της ΔΕΔΑ και θα υποβάλει την πρόταση της στη ΡΑΑΕΥ για τη ρυθμιστική περίοδο 2024-2027.


Πρόσφατα η Αρχή ενέκρινε το WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών για το 2023, το οποίο μάλιστα είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιφυλασσόμενη για τη συνέχεια και αναμένοντας τις προτάσεις της Italgas. Υπενθυμίζεται ότι το WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών για το 2023 ορίστηκε σε 8,57% έναντι 7,03% που ήταν το 2021 και το 2022 γεγονός που σημαίνει αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Άλλωστε οι αυξήσεις των τελών χρήσης του δικτύου μπορούν εύκολα να προβλεφθούν και με βάση την αύξηση της Ρυθμιζόμενη Περιουσιακής Βάσης της ΔΕΠΑ Υποδομών από 700 εκατ ευρώ σε 1,2 δισ ευρώ.

Χθες σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπάκουρας δεν θέλησε να πάρει οποιαδήποτε θέση σχετικά με τα τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν τα επόμενα χρόνια οι χρήστες του δικτύου υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που θα αποφασιστεί από τον μέτοχο δηλαδή την Italgas μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών εταιριών.

Πάντως η ΕΔΑ Αττικής προχωρεί σε σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της εκτιμώντας ότι παρά την ενεργειακή κρίση το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το φυσικό αέριο αναθερμαίνεται καθώς και ότι η χρήση του καυσίμου παρά τη στροφή της ΕΕ προς τον εξηλεκτρισμό θα παραμείνει ισχυρή τουλάχιστον για την επόμενη δεκαπενταετία.


Επάνοδος επτά βιομηχανιών


Όπως είπε ο κ. Μπάκουρας, το τελευταίο δίμηνο μετά και τη σχετική εξομάλυνση των τιμών του φυσικού, αερίου επτά βιομηχανίες που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν διακόψει την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο στρεφόμενες σε εναλλακτικές λύσεις, επανήλθαν και τροφοδοτούνται από το δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής.

Εκτίμησε δε ότι ακόμη και εάν η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές φθάσει τους επόμενους μήνες στα 80 ευρώ/MWh, το καύσιμο θα παραμένει ανταγωνιστικό τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. Προέβλεψε ακόμη ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαπενταετία το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στην ελληνική αγορά, ενώ όπως είπε το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσμιξη βιομεθανίου κατ’ αρχήν, και υδρογόνου στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής είχε πρόσφατα επαφές με τον σύνδεσμο των εταιριών παραγωγής βιομεθανίου, οι οποίες φθάνουν τις 80 σε όλη την Ελλάδα. Επί του παρόντος ωστόσο δεν είναι δυνατή η πρόσμιξη βιομεθανίου, καθώς απουσιάζει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το φυσικό αέριο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τις αρχές του 2023 η εταιρία έχει υπογράψει 5.061 νέες συμβάσεις παροχής αερίου και έχει επεκτείνει το δίκτυο της κατά 58 χλμ έναντι 54 χλμ στο σύνολο του 2022, όταν οι καταναλωτές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική στη λήψη αποφάσεων για στροφή προς το φυσικό αέριο. Στόχος για το σύνολο του έτους είναι η επέκταση του δικτύου να φθάσει στα 122 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το 2021 που ήταν 24.000, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την ΕΔΑ Αττικής για το σύνολο του 2023 είναι οι 13.500 νέες συνδέσεις. Παράλληλα προωθείται η τροφοδοσία με υγροποιημένου φυσικό αέριο απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής όπως τα Μέγαρα, η Ραφήνα, ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, η Λαυρεωτική και η Μάνδρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης