Ενέργεια

Reuters: Οι «μεγάλοι» συνεχίζουν την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου

Reuters: Οι «μεγάλοι» συνεχίζουν την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου
Το ανάντη πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχαν ιστορικά αποδόσεις περίπου 15%-20%, ενώ τα περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν αποδόσεις έως και 8%

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντείνει το κυνήγι νέων κοιτασμάτων σε ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα στη ζήτηση, καθώς επανεπενδύουν μερικά από τα κέρδη ρεκόρ από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Η αναβίωση της εξερεύνησης κοιτασμάτων - από την πλευρά των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών ιδιαίτερα - αντανακλά μια ανανεωμένη δέσμευση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αφού η Shell και η BP επανήλθαν στις δεσμεύσεις τους να μειώσουν την παραγωγή και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης.

Ανταποκρίνεται στην πίεση της πλειοψηφίας των επενδυτών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντί να επενδύσουν σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους.

Το ανάντη πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχαν ιστορικά αποδόσεις περίπου 15%-20%, ενώ τα περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν αποδόσεις έως και 8%.

Ο αριθμός των υπεράκτιων γεωτρήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την εξερεύνηση και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακτήθηκε τον Μάιο σε επίπεδα προ Covid και αυξήθηκε κατά 45% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2020, έδειξε ανάλυση δεδομένων από την εταιρεία υπηρεσιών πετρελαίου Baker Hughes. Οι αναλυτές της Wood Mackenzie προβλέπουν συνεχή αύξηση της δραστηριότητας,

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθούν κατά περίπου 11% στα 528 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Η Barclays αναμένει ότι ο αριθμός των υπεράκτιων έργων που θα λάβουν έγκριση φέτος θα φτάσει σε υψηλό 10 ετών. Εν τω μεταξύ, η Wood Mackenzie προβλέπει τη δέσμευση έως και 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη 27 δισεκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου, με τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να επικεντρώνονται στις υψηλού κόστους και υψηλότερης απόδοσης εξελίξεις στα βαθιά νερά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης