Ενέργεια

Reuters: Η Γουιάνα «σπάει» την κυριαρχία Exxon - Παίρνει πίσω υπεράκτια οικόπεδα πετρελαίου

Reuters: Η Γουιάνα «σπάει» την κυριαρχία Exxon - Παίρνει πίσω υπεράκτια οικόπεδα πετρελαίου
Η Γουιάνα θέλει να εμπορευτεί εκ νέου την έκταση για να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει την κυριαρχία του ομίλου Exxon στην ενεργειακή του παραγωγή.

Η Exxon Mobil Corp και η Γουιάνα βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με το ποιες ανεξερεύνητες υπεράκτιες περιοχές θα επιστραφούν στην κυβέρνηση, είπαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, καθώς το νεογέννητο πετρελαϊκό έθνος επιδιώκει να προσελκύσει νέους φορείς στη χώρα.

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Exxon που ελέγχει την υπεράκτια παραγωγή στη Γουιάνα φέτος έπρεπε να επιστρέψει το 20% των ανεξερεύνητων οικοπέδων, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση παραγωγής του 2016.

Ανεξαρτησία

Τα οικόπεδα θα περιλαμβάνουν τμήματα του τετράγωνου Stabroek 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων (26.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και δύο άλλα τετράγωνα που δεν έχουν ακόμη παραχθεί.

Η Γουιάνα θέλει να εμπορευτεί εκ νέου την έκταση για να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει την κυριαρχία του ομίλου Exxon στην ενεργειακή του παραγωγή.
Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εν όψει των απαιτήσεων για μείωση των εκπομπών άνθρακα στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Η Exxon συμμορφώνεται με την τοπική νομοθεσία και σε «συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με αυτές τις απαιτήσεις, όσον αφορά τόσο τον χρόνο όσο και την περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Exxon και οι συνεργάτες της Hess και CNOOC παράγουν περίπου 375.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από δύο πλατφόρμες ανοικτής θαλάσσης.
Ο όμιλος έχει εγκρίνει συνολικά δαπάνες 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τριπλασιάσει την παραγωγή του έως το 2027 από πέντε πλατφόρμες πετρελαίου.

Συμφωνία με το ζόρι

Η προθεσμία παραίτησης για το ανεξερεύνητο τμήμα του 20% του μπλοκ Stabroek αναμένεται τον Οκτώβριο, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε παράταση έως και ενός έτους, επικαλούμενη δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που εμπόδισαν ορισμένες εργασίες.

Το υπουργείο Ενέργειας της Γουιάνας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Η κοινοπραξία θα μπορούσε να επιστρέψει ορισμένες από τις περιοχές μόλις το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είπαν οι άνθρωποι.

Ο όμιλος χωριστά στοχεύει να επιταχύνει έως τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του τρίτου πλοίου παραγωγής πετρελαίου, του Prosperity, το οποίο θα φέρει τη συνολική παραγωγή σε 600.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα στις αρχές του 2024, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η Γουιάνα και ο αμερικανο-κινεζικός όμιλος διαπραγματεύονται επίσης την επιστροφή του 20% περίπου των ανεξερεύνητων περιοχών των άλλων δύο οικοπέδων του ομίλου, του Kaieteur και του Canje, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την παραγωγή.

Eπιλογές

Οι επιστρεφόμενες περιοχές θα μπορούσαν είτε να συμπεριληφθούν σε ανταγωνιστική δημοπρασία είτε να αποτελέσουν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης με άλλες κυβερνήσεις σε διμερείς συμφωνίες για την εξερεύνηση πετρελαίου, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Η Συμφωνία Παραγωγής και Διαμοιρασμού που υπογράφηκε μεταξύ της Γουιάνας και του ομίλου υπό την ηγεσία της Exxon το 2016 επιτρέπει την επέκταση των αδειών αναζήτησης. Αλλά απαιτεί τουλάχιστον το 20% των ανεξερεύνητων ή μη ανεπτυγμένων περιοχών να επιστραφούν κατά την ανανέωση.

Η Γουιάνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη της ανταγωνιστική δημοπρασία μπλοκ πετρελαίου τον Αύγουστο, η οποία αναμένει να προσελκύσει νέους φορείς στη χώρα. Θα προσφέρει 14 υπεράκτια μπλοκ εκτός των τομέων του ομίλου Exxon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης