Περιβάλλον

«Παγανιστές» οι Ιρλανδοί σκέφτονται να... θυσιάσουν 200.000 αγελάδες στο βωμό της κλιματικής αλλαγής

«Παγανιστές» οι Ιρλανδοί σκέφτονται να... θυσιάσουν 200.000 αγελάδες στο βωμό της κλιματικής αλλαγής
Η Ιρλανδία εξετάζει τη... σφαγή 200.000 αγελάδων, προκειμένου να συμβάλλουν κατά της κλιματικής αλλαγής

Σχέδιο να σφαγιαστούν σχεδόν 200.000 αγελάδες την επόμενη τριετία μελετά η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σε έγγραφο του υπουργείου Γεωργία που τίθενται προς διαβούλευση, προκειμένου να πιάσει η χώρα τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει η ΕΕ, σύμφωνα με τον Irish Independent.

Η κυβέρνηση πιέζεται από τις Βρυξέλλες να πάρει μέτρα, καθώς πρόσφατα η περιβαλλοντική υπηρεσία EPA ανακοίνωσε ότι η χώρα πιθανότατα θα χάσει τους κλιματικούς στόχους της με μεγάλη διαφορά, και σύμφωνα με τα έγγραφα, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για την επίτευξή τους.

Συνολικά, η Ιρλανδία καλείται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ για τον επιμερισμό των βαρών και ένας από αυτούς αναφέρει ότι οι εκπομπές από τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να μειωθούν κατά 4% έως 20% έως το 2030.

Οι πάνω από 100 χιλιάδες φάρμες της Ιρλανδίας ευθύνονται για σχεδόν το 38% των εκπομπών της χώραςτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ - και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προέρχεται από το μεθάνιο που εκλύουν οι αγελάδες όταν ρεύονται.

Το έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα Ιrish Independent, αναφέρει ότι τα «βασικά μέτρα» που έχουν τεθεί μέχρι τώρα για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία, σε συνδυασμό με τη «μετακίνηση» των ζώων, θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Συγκεκριμένα: «Περίπου 65.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ετησίως θα έπρεπε να αποσυρθούν από την αγορά το 2023, το 2024 και το 2025.»
Για να καλυφθεί το χάσμα, το υπουργείο είπε ότι «το 10% του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες δραστηριότητες» τα επόμενα χρόνια, δηλαδή κάπου 740.000 ζώα.

Η σφαγή των αγελάδων είναι μια λύση, έγραψε ο Irish Independent, με την ιρλανδική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προσφέρει στους αγρότες «εθελοντικές, οικονομικά ελκυστικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας.

Ο Irish Independent κάνει λόγο για 3.000 ευρώ ανά αγελάδα και 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2025.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου τονίζει ότι το έγγραφο είναι «μέρος μιας διαδικασίας διαβούλευσης» και είναι μία μόνον από τις διάφορες επιλογές που εξετάζονται. «Δεν είναι μια τελική πολιτική απόφαση.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης