Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Μικρό ΥΔΩΡ»: Έργα 232,5 εκατ. ευρώ για βιώσιμες αρδευτικές υποδομές

«Μικρό ΥΔΩΡ»:  Έργα 232,5 εκατ. ευρώ για βιώσιμες αρδευτικές υποδομές
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα πρωτία του επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με 30 εγκεκριμένες παρεμβάσεις, που ξεπερνούν τα 61,9 εκατ. ευρώ

Με συνολικά 121 μικρά και μεσαία έργα, προϋπολογισμού 232,5 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Μικρό ΥΔΩΡ» βάζει το αρδευτικό νερό…στο αυλάκι της βιώσιμης διαχείρισης. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα πρωτία του επενδυτικού προγράμματος που «τρέχει» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με 30 εγκεκριμένες παρεμβάσεις, που ξεπερνούν τα 61,9 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η θωράκιση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής απέναντι στις συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή στους φυσικούς πόρους, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος και της εδαφικής συνοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 85% των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα κατευθύνεται στη γεωργία, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου άνω του 1 δισ. ευρώ του ΥΠΑΑΤ σε ορίζοντα πενταετίας, μέσω του «Μικρού ΥΔΩΡ» δίνεται η δυνατότητα στους δήμους της χώρας να υλοποιήσουν εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, έκαστο ύψους ως 2,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για το αρδευτικό νερό, οι παρατεταμένες ξηρασίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επένδυσης σε πολλές μικρού και μεσαίου μεγέθους υποδομές, εστιασμένες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα, όπως η υπεράντληση υπόγειων υδροφορέων, η υποβάθμιση υπόγειων υδατικών συστημάτων, η χαμηλή αποδοτικότητα υφιστάμενων αρδεύσεων που οδηγεί σε σπατάλη νερού κ.ά.

Εξοικονόμηση νερού και ενέργειας

Μέσω του επενδυτικού προγράμματος «Μικρό ΥΔΩΡ», θα υλοποιηθούν ή θα ολοκληρωθούν έργα εκσυγχρονισμού ή/και επέκτασης υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών. Ο ορίζοντας υλοποίησής τους είναι το φθινόπωρο του 2025 δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται επίσης σε έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων υποδομών με «έξυπνα» συστήματα, παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, ενώ θα εγκατασταθούν συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχου και τηλεμετρίας για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Ο προϋπολογισμός τέτοιων έργων ανέρχεται συνολικά σε 85,05 εκατ. ευρώ για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μετά την Κεντρική Μακεδονία που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στους πόρους του προγράμματος, ακολουθούν οι περιφέρειες Θεσσαλίας με 18 έργα, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης με 13 έργα εκάστη και Πελοποννήσου με 14 έργα. Οι προϋπολογισμοί κυμαίνονται για κάθε περιφέρεια μεταξύ 25,4 εκατ. ευρώ και 29,8 εκατ. ευρώ.

Η δράση για υποδομές εγγείων βελτιώσεων χρηματοδοτείται με πόρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής γεωργίας καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εγχώριας παραγωγής.

Ανάγκη για επενδύσεις

Οι κρίσεις του νερού είναι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος για την επόμενη δεκαετία. Η άνοδος της θερμοκρασίας, ακόμα κι αν διατηρηθεί στο επιδιωκόμενο όριο του 1,5 βαθμού, θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές. Οι περιοχές με υγρό κλίμα θα υποφέρουν περισσότερο από σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ οι ήδη ξηρές περιοχές θα αντιμετωπίζουν σφοδρότερες και παρατεταμένες ξηρασίες. Η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε αυτή τη ζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, επενδύσεις 289 δισ. ευρώ στο νερό ως το 2030. Για την Ελλάδα, θα απαιτηθούν επενδύσεις 437 εκατ. για το πόσιμο νερό, όμως η μεγάλη πρόκληση είναι τα 4,6 δισ. ευρώ ως το 2030 για την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου νερού!

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης